Veilig Surfen : Hackers hebben ook interesse voor uw tv

 Tijdens deze gezondheidscrisis is de televisie een van de belangrijkste ontspanningsmogelijkheden geworden. Opgelet. Als de tv aangesloten is op het internet, dan bestaat de kans dat een hacker van de gelegenheid gebruikmaakt om zelfs uw gesprekken af te luisteren. Beveilig dus uw toestellen!

Momenteel zijn de mogelijkheden om zich te ontspannen beperkt. Velen zoeken dus hun toevlucht tot het televisiescherm. Maar pas op als de tv aangesloten is op het internet. "Door van malware gebruik te maken om er toegang toe te hebben, zou een hacker de toegangsgegevens tot de streamingapplicaties kunnen achterhalen. Aangezien heel veel tv's echter uitgerust zijn met een microfoon die vaak permanent aanstaat, kan de hacker ook uw gesprekken afluisteren", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert, specialist in cyberveiligheid bij de Federale Politie.

Samsung had de gebruikers eind 2020 al gewaarschuwd. Het merk legde de risico's uit voor de televisietoestellen die verbonden zijn met wifi. Het wees daarbij op het belang op zoek te gaan naar virussen door het toestel meerdere keren per maand te scannen. "U moet niet alleen opletten voor indringing van buitenaf, maar ook aandacht besteden aan de instellingen van dit toestel dat u dagelijks gebruikt. Uw gebruik en de programma's die u hebt bekeken kunnen ook in gegevensbanken worden opgeslagen. Hierdoor kunt u reclame aangeboden krijgen die verband houdt met uw activiteit."

 

Beveiligingssoftware

Als u dezelfde router deelt, is het niet onmogelijk dat u ook op uw smartphone reclame ontdekt die verband houdt met wat u op uw tv doet. "Aangezien het IP-adres van het wifipunt door de televisie gedeeld wordt, is het mogelijk dat andere erop aangesloten apparaten als doelwit geviseerd worden."

Terwijl Samsung een partnerschap met McAfee heeft afgesloten om zijn televisietoestellen te beschermen, stelt het laboratorium ESET u voor de andere toestellen beveiligingssoftware voor die u via de Play Store van uw televisietoestel kan vinden.