Veilig Surfen : Hackers richten zich ook op de beveiligingscodes

Experts hebben ontdekt dat hackers toegang kunnen krijgen tot de berichten of sms'en voor de tweestapsverificatie. Microsoft raadt daarom aan een toepassing te gebruiken om de codes te genereren of gebruik te maken van een hardwaresleutel. 

Photo by Adem AY on Unsplash

We hebben het al meermaals gehad over de tweestapsverificatie. Zodra je je wachtwoord hebt ingevoerd, kan je kiezen om een oproep of een sms te ontvangen of gebruik te maken van een toepassing om een code te ontvangen. 

Deze week deelt onze commissaris van de Federal Computer Crime Unit een waarschuwing mee van het ESET-laboratorium over deze code die we ontvangen. "Experts hebben vastgesteld dat het bericht of de sms niet volledig beveiligd is en door hackers kan worden gelezen", waarschuwt Olivier Bogaert. In België gebruikt 93% van de bevolking een smartphone. En ons reactievermogen op ontvangen berichten kan de installatie van malware mogelijk maken die onze gesprekken kan afluisteren of de per SMS ontvangen code kan achterhalen. "Met dit in gedachten raadt Microsoft de gebruikers aan een toepassing te gebruiken om codes te genereren of gebruik te maken van een hardwaresleutel. Google, Apple en Microsoft hebben onlangs aangekondigd dat wachtwoorden over een jaar niet meer zullen worden gebruikt. Concreet zullen we, om toegang te krijgen tot een site, gebruik moeten maken van gezichtsherkenning, een vingerafdruk of een tijdelijke code van enkele cijfers." 

 

Een betere beveiliging 

De site waartoe we toegang willen krijgen, zal ons dan vragen hoe we ons willen authenticeren, maar ook om onze telefoon in de buurt te hebben. Door het openen van het identificatiebericht wordt een sleutel aangemaakt. "Apple, Google en Microsoft stellen dat we dankzij deze nieuwe techniek onze beveiliging zullen verbeteren en zo hacking zullen vermijden."

 

Meer weten?