Veilig Surfen: Hoe bescherm je je het best tegen fake news?

Nu de verkiezingen van 26 mei voor de deur staan, komt commissaris Bogaert terug op de risico's die samenhangen met de manipulatie van informatie. In zijn rubriek Veilig Surfen stelt hij een gids over digitale veiligheid voor.

Veilig surfen: Hoe bescherm je je het best tegen fake news?

Binnen minder dan drie maanden moeten we terug naar de stembus voor de volgende verkiezing. Verkiezingen gaan onvermijdelijk gepaard met een  risico op manipulatie van informatie. In het vizier: fake news. De Veiligheid van de Staat heeft onlangs zelf een vergadering met de partijvoorzitters georganiseerd om hen een aantal tips te geven om zich hiervoor te behoeden. "Deze waarschuwing is gestoeld op de situaties die zich voordeden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 maar ook in Frankrijk, met mails van het campagneteam van president Macron die verspreid werden na hacking", aldus commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

In zijn rubriek Veilig Surfen vermeldt hij de tips van de Veiligheid van de Staat, die opgenomen zijn in een gids over digitale veiligheid die in samenwerking met het Centrum voor Cybersecurity België tot stand kwam. "De tips betreffen o.a. goede praktijken met betrekking tot sociale netwerken, die onmisbaar zijn geworden voor een publieke persoonlijkheid die ze zal gebruiken om te communiceren met de burger."

Die tips kunnen ook nuttig zijn voor burgers. "Accounts van schijnbaar gewone burgers worden aangemaakt door structuren die ze vervolgens gaan gebruiken om commentaren te delen naar aanleiding van bijvoorbeeld de verklaring van een kandidaat. Via die methode kan valse informatie worden verspreid", waarschuwt Olivier Bogaert.

 

Welke tips geeft de Veiligheid van de Staat?

Controleer de informatie alvorens ze te becommentariëren of te delen. Dat is de eerste tip van de Veiligheid van de Staat. "Je moet je ervan bewust zijn dat wanneer je reageert door een publicatie te lezen of te becommentariëren, de algoritmen van het sociale netwerk, waarmee je verbonden bent, je inhoud van dezelfde strekking zal tonen. Dat zal je sterken in je zienswijze", legt de commissaris uit.

Een andere aanbeveling is om een specifiek mailadres te gebruiken om in te loggen op sociale netwerken, maar ook om de veiligheidsinstellingen van je profiel te controleren na de update van je applicaties.

 

Je vindt de volledige brochure op:

https://www.vsse.be/sites/5998/files/cyberveiligsurfen.pdf