Veilig Surfen : hoe Facebook informatie over u verzamelt

Olivier Bogaert legt u deze week uit hoe Facebook informatie verzamelt over uw activiteiten. In zijn radiorubriek 'Surfons Tranquille' spreekt de commissaris over een studie van de Britse organisatie Privacy International.

Zodra u de inhoud van de rubriek van Olivier Bogaert hebt gelezen of gehoord, zult u uw apps niet meer op dezelfde manier gebruiken. De commissaris van de Computer Crime Unit van de Federale Politie legt u in detail uit hoe Facebook via uw smartphone informatie kan verzamelen over uw activiteiten. Hij wijst op een studie van de Britse organisatie Privacy International. "De studie waarover we het vandaag hebben, heeft betrekking op 34 applicaties waarvan u er zeker een aantal gebruikt. Denk aan Spotify, Shazam, Kayak of Trip Advisor", meldt Olivier Bogaert. Van deze apps blijkt 61 % gegevens door te geven zonder het u te vragen zodra u de applicatie opent. "Zo krijgt Facebook uw Google-reclame-identificator, wat de adverteerders in staat stelt de gegevens over uw gedrag in een volledig profiel samen te brengen."

 

Een duidelijk beeld

Door deze gegevens te combineren, krijgt men een duidelijk beeld van uw activiteiten, uw interesses, uw gedragingen en zelfs … uw gezondheid! In heel wat applicaties zit immers de software development kit (SDK) van Facebook geïntegreerd. "Hierdoor kunt u via uw Facebookaccount toegang krijgen tot een app wanneer een ontwikkelaar zijn applicatie creëert. Zo heeft hij zicht op de statistieken over het gebruik van de applicatie of kan hij op Facebook voor de app reclame maken."

Niet alleen Facebook werkt op die manier. Ook Google maakt gebruik van een SDK die in 88 % van de Android-applicaties geïntegreerd is. "En deze informatieverzameling heeft meer dan waarschijnlijk ook betrekking op Apple en zijn iPhones!"

Een tip: neem dus de tijd om de nodige inlichtingen in te winnen en de instellingen van uw apps te controleren!