Veilig Surfen : Hoe je telefoon je voortaan kan waarschuwen

Vorige week hadden we het over de risico's van de Bluetoothfunctie op onze smartphones. Heb je een iPhone, dan hebben we goed nieuws voor jou. Apple besteedt bijzondere aandacht aan de activiteiten van hackers en je hebt misschien al een melding gekregen om het systeem van je smartphone te updaten.

Surfons Tranquille : Comment votre téléphone peut désormais vous alerter

Naast de nieuwe functies die deze updates ons aanbieden, zijn er tools die je kan installeren om je te beschermen tegen virussen of andere malware. Zo is er nu een tool actief waarmee je kan nagaan of je smartphone door een van die programma's gebruikt wordt. Rechts bovenaan je scherm zie je een bolletje dat aangeeft of een ongewone activiteit op je telefoon werd vastgesteld.

Is het bolletje oranje, dan wil dat zeggen dat een applicatie gebruikmaakt van je microfoon. Verschijnt er een groen bolletje, dan wordt ook je camera gebruikt.Als hierover meer informatie wenst, raden we je aan naar je telefooninstellingen te gaan. Daar kan je zien welke applicaties gebruikmaken van je microfoon en camera.

Maak je geen zorgen als het om een applicatie gaat die gelinkt is aan het systeem van Apple. Gaat het echter om een andere applicatie, controleer dan de instellingen en in het bijzonder de machtigingen die op deze applicatie betrekking hebben.

En als je in de toekomst naar de Apple Store gaat om een nieuwe applicatie te installeren, win dan de nodige inlichtingen in. Het is ook nuttig alle applicaties die je hebt geïnstalleerd te checken. Sommige apps kunnen immers malware bevatten die heimelijk je smartphone binnendringt. Lijkt een applicatie je vreemd, verwijder ze dan onmiddellijk.

Ga ook altijd na of er updates van het systeem ter beschikking zijn.

Die zullen je toestel beter beschermen tegen binnendringing door bovenvermelde programma's.

Meer weten?