Veilig Surfen: Itsme, een veiligere procedure die ons het leven vergemakkelijkt

Deze week heeft commissaris Olivier Bogaert het over de beveiliging van uw accounts en meer bepaald over de app Itsme. 

We hebben al verschillende tips gegeven in verband met de veiligheid van je accounts en in het bijzonder de sterkte van je paswoorden. Kies bijvoorbeeld een paswoord met meer dan 12 tekens, bestaande uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale lettertekens. De validatie in twee stappen met een SMS-code maakt er ook deel van uit. Om je een maximale veiligheid te garanderen, nodigt Olivier Bogaert je ook uit om de applicatie Itsme te installeren. "De banksector en de telecomsector hebben de ontwikkeling van deze app gefinancierd opdat ze onze identiteitskaart in de digitale wereld zou worden en om de identificatieprocedures zo goed mogelijk te beveiligen. De app, die in 2017 uitkwam, raakt steeds meer ingeburgerd, aangezien ze al 800 000 actieve gebruikers in ons land heeft. Iedere maand komen er 55 000 gebruikers bij", aldus de commissaris van de Computer Crime Unit van de Federale Politie in zijn rubriek ‘Veilig Surfen'. In totaal worden iedere maand meer dan 2,7 miljoen verrichtingen gevalideerd via Itsme.

 

Een combinatie van informatie

De app biedt talrijke voordelen. "Itsme maakt het in het bijzonder mogelijk om je gemakkelijk als nieuwe klant bij een handelaar te registreren, om documenten aan te vragen bij je gemeente of om toegang te hebben tot alle diensten van de openbare besturen zoals TaxOnWeb of MyPension."

Banken en ziekenfondsen hebben het ook mogelijk gemaakt om deze app te gebruiken om je procedures eenvoudiger en sneller te maken. "Wanneer de toepassing gevalideerd is op je telefoon, moet je concreet om je te identificeren enkel maar de geheime code van 5 cijfers ingeven die je gecreëerd hebt. De combinatie van de informatie van je telefoon, je simkaart en je code zal bevestigen dat je wel degelijk de betrokken persoon bent. Als een van die elementen dus ontbreekt, zal je identiteit geblokkeerd worden", besluit de commissaris.