Veilig Surfen: Let op bij het veranderen van oplader!

Je gebruikt dit accessoire misschien wel dagelijks. Toch blijft de oplader voor hackers een middel om toegang te krijgen tot je toestellen!  

Mettertijd kan je oplaadkabel (of datakabel) verslijten. Om hem te vervangen, kun je je misschien laten verleiden tot een online aankoop. Wees echter zeer voorzichtig! "Hackers hebben een kabel met een wifichip ontwikkeld waarmee ze de controle over je computer kunnen overnemen. Aan de buitenkant van de kabel is niets bijzonders te zien. Hij is identiek aan de kabel die je kent. Maar wanneer je de USB-connector opent, zie je een kleine chip die de wifimodule vormt. Eenmaal aangesloten zal de hacker instructies naar je computer kunnen sturen", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. Zo kan de hacker de controle over je computer overnemen wanneer je hem niet gebruikt. Het is een gewiekst plan. "De ontwikkelaar van deze gemanipuleerde kabel laat ze voortaan maken door een bedrijf. Hackers die de kabel aanschaffen kunnen hem bijvoorbeeld tegen een spotprijs aanbieden op zoekertjessites, met de uitleg dat ze hem niet meer nodig hebben na het verlies van hun telefoon." 

Ook bedrijven lopen gevaar 

Niet alleen je persoonlijke gegevens zijn bedreigd. Velen laden hun telefoon ook op het werk op, met alle gevaren vandien. "Met de gegevens die je tijdens de aankoop deelt kan de hacker je lokaliseren, met mogelijke gevolgen voor de infrastructuur van je werkgever. We raden iedereen dus aan om voorzichtig te zijn. Wanneer je dit soort accessoire moet vervangen, controleer dan of het wel wordt aangeboden door het merk van je telefoon of tablet."