Veilig Surfen : Let op met de instellingen en logingegevens van je camera!

Ben je in het bezit van een bewakingscamera? Dan zou je inbrekers wel eens een handje kunnen helpen. Controleer de instellingen van je toestel en wijzig je wachtwoord!

Surfons Tranquille : Attention aux paramètres et identifiants de votre caméra

Tijdens de vakantie zijn er velen die hun woning met bewakingscamera's beveiligen. Wist je echter dat de beelden in verkeerde handen kunnen vallen? "Het probleem is dat veel gebruikers niet weten dat het belangrijk is de beveiligingsinstellingen van dit toestel te controleren", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert. Om de camera te activeren, moet je hem op het wifinetwerk aansluiten. "In de handleiding vind je de gebruikersnaam die zeer vaak de naam van het merk is. En het voorgestelde wachtwoord is, je kan het al raden, 'password' of 'admin'. Wat je echter niet weet, is dat anderen toegang kunnen krijgen tot de beelden van je camera als je die logingegevens gebruikt", legt onze expert cyberveiligheid uit. 

 

Beelden die iedereen kan zien 

Op de website Insecam die al jaren bestaat, staan duizenden camerabeelden van over heel de wereld. Zo kan je schuren zien waar dieren rusten, ingangen van huizen, garages, parkings, werkplekken, winkels enz. "Beelden die documentatiemateriaal kunnen vormen voor inbrekers. Zo komen ze immers meer te weten over de gewoontes van de mensen die op deze adressen wonen." 

Inbrekers kunnen zelfs de geografische coördinaten van de plaatsen achterhalen door op het beeld te klikken … "Om je tegen dit soort praktijken te beschermen, is het uiterst belangrijk dat je naar de instellingen van je camera gaat om je gebruikersnaam en wachtwoord te wijzigen", luidt het advies van onze commissaris. 

 

Meer weten?