Veilig Surfen : Let op voor valse profielen!

Deze week vertelt onze expert Olivier Bogaert het verhaal van een man die werd opgelicht door een persoon die zich voordeed als een slachtoffer van de oorlog in Oekraïne. Wees op je hoede als iemand je vraagt om prepaidkaarten te kopen!

Surfons Tranquille : Attention aux faux profils !

De man, we zullen hem Vincent noemen, leest en post regelmatig comments op sociale media over donaties voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Onlangs kreeg hij een berichtje van een vrouw die hem bedankte voor zijn inzet. Ze zei dat ze Belgische was, maar al verschillende jaren in Kiev woonde en haar huis moest ontvluchten. Ze kreeg onderdak in Polen en zou met de trein naar België willen reizen, maar beschikt niet over haar Belgische identiteitskaart. Daarom zou ze contact willen opnemen met de Belgische ambassade om een vergunning te verkrijgen, maar ze heeft geen toegang meer tot haar bankrekening. Ze vraagt aan Vincent of hij haar geld kan opsturen. Hij is enorm aangedaan door haar verhaal en gaat in op haar verzoek. Hij vraagt wat hij moet doen om haar te helpen. "Ze stelt hem voor in een winkel 'Paysafecards' te kopen en haar de codes via Messenger toe te sturen. Ze legt uit dat ze met zijn hulp naar een winkel kan gaan om er de codes tegen geld in te ruilen. Vincent, die niet weet hoe die kaarten werken, koopt codes ter waarde van € 500. Thuis stuurt hij de codes op en ontvangt een bericht waarin ze hem van harte bedankt. De tijd verstrijkt en ondanks zijn pogingen om haar te contacteren, hoort hij niets meer van haar", legt commissaris Bogaert van de Computer Crime Unit uit.

 

Een vals profiel

Vincent snapt dan dat het om oplichting gaat … en het zeer recente profiel van de persoon bevestigt dat. "Wanneer ik in Google Images een opzoeking doe op basis van de profielfoto, ontdek ik dat het eigenlijk om een vrouw uit Bretagne gaat. Op haar profiel legt ze uit dat ze berichten heeft gekregen dat iemand haar foto gebruikt. Ik raad iedereen dan ook aan een kleine opzoeking te doen alvorens op dit soort verzoeken in te gaan …", aldus Olivier Bogaert.