Veilig surfen : LinkedIn gebruikt om je in de val te lokken

Hackers hebben het op je persoonlijke gegevens gemunt. Onder de sociale netwerken is LinkedIn steeds meer in trek daarvoor. Wees waakzaam en informeer je!

Surfons Tranquille : LinkedIn utilisé pour vous tendre des pièges

Phishing, waarbij internetgebruikers worden misleid om hun gegevens te onthullen, komt steeds vaker voor. Een sociaal netwerk wordt de laatste tijd bijzonder veel gebruikt daarvoor: LinkedIn. "In een recent rapport verklaart het bedrijf Egress, dat gespecialiseerd is in IT-veiligheid, dat het aantal phishing-gerelateerde aanvallen op LinkedIn op één maand met 232% gestegen was in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert. De valstrik neemt de vorm aan van een mail waarin gebruikers worden verzocht om kennis te nemen van inhoud op LinkedIn. "Dit verbaast hen niet aangezien LinkedIn regelmatig e-mails stuurt om hen te informeren dat mensen hun profiel hebben opgezocht of dat hun profiel gekoppeld is aan vacatures. Ze moeten dan inloggen en (de hacker) hun login en paswoord geven." 

Het ESET-laboratorium waarschuwt ons ook voor andere gevaren. Hackers kunnen eveneens van de gelegenheid gebruikmaken om malware te installeren. Maar dat is niet alles ... "Ze zullen gebruikers ook contacteren om hen een vacature aan te bieden. De ontvanger, wiens interesse gewekt is, zal op een link klikken en zal wat meer informatie moeten geven. Vervolgens ontvangt hij een mail waarin staat dat zijn profiel perfect overeenkomt met de aangeboden functie. Om zich kandidaat te kunnen stellen, wordt hij verzocht een opleiding te volgen en een bedrag te betalen om eraan deel te nemen", aldus onze expert. 

 

Informeer je!  

Een aanwijzing dat het om bedrog gaat: een onderneming zal nooit je bankgegevens vragen bij een eerste contact. Zoek zoveel mogelijk informatie op over het bedrijf waarvan de jobaanbieding uitgaat. "Door op Google te zoeken, zul je wat meer te weten komen, maar kun je ook de contactgegevens terugvinden zodat je contact kunt opnemen met de personeelsdienst. Wanneer je in de toekomst zulke berichten ontvangt, log dan in op je LinkedIn-profiel en raadpleeg de meldingen. En aarzel niet om in de instellingen de zichtbaarheid van bepaalde informatie te beperken", raadt commissaris Bogaert aan.