Veilig Surfen: Loop niet in de val van hackers

De laatste tijd zijn onze sociale contacten vooral virtueel. Hackers profiteren hiervan door u te laten geloven dat ze uw computer controleren en ze eisen losgeld. Hieronder onze tips om ervoor te zorgen dat u niet in de val trapt.

Velen van u hebben ons gemeld dat u berichten heeft ontvangen waarin de auteur beweert dat hij de controle over uw computer heeft overgenomen. Dat vertelt ons Olivier Bogaert, commissaris bij de Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit. "In het bericht preciseert de hacker dat hij vastgesteld heeft dat u tijdens uw pauzes naar pornosites surft. Hij zet u vervolgens onder druk door eraan toe te voegen dat hij intieme video's gemaakt heeft, terwijl u naar die sites surfte omdat hij de controle over de webcam heeft overgenomen. " Hij dreigt ermee om de video's te delen met uw privé- en zakelijke contacten.

Om de beelden niet openbaar te maken, eist de hacker losgeld, dat soms kan oplopen tot duizenden euro's, te betalen in bitcoins. "Om aan de geviseerde persoon te tonen dat hij de controle over de computer heeft, gebruikt de hacker vaak zijn e-mailadres en verduidelijkt hij dat hij het paswoord gevonden heeft door het te tonen in de inhoud van zijn bericht."

 

Onze aanbevelingen

Hieronder onze tips om ervoor te zorgen dat u niet in de val loopt:

  • Antwoord niet op de berichten. Als u het doet, weet de hacker dat uw e-mailadres actief is.
  • Betaal niet en hou bewijzen van de berichten bij door screenshots te maken. U kunt de poging tot afpersing op de site meldpunt.belgie.be melden.
  • Wanneer u naar het platform Firefox Monitor surft, kunt u gemakkelijk nagaan of gegevens gekoppeld aan uw adres gelekt zijn als gevolg van een aanval of door misbruik te maken van een veiligheidsfout. "Als dat het geval is, ontvangt u informatie over het type gegevens dat bemachtigd werd door externe bronnen. Naast die informatie krijgt u tips om alle andere accounts die u gebruikt te beveiligen", besluit Olivier Bogaert.