Veilig Surfen - Meer dan 9000 besmette telefoons: wapen je tegen virussen!

Hackers hebben de naam van bpost gebruikt in een sms-campagne. Door die techniek te gebruiken, konden ze meer dan 9000 smartphones besmetten. We herinneren er opnieuw aan hoe belangrijk het is je telefoon te beschermen!

Veilig Surfen - Meer dan 9000 besmette telefoons: wapen je tegen virussen!

De cijfers tonen het jammer genoeg aan … De sms-campagne met gebruik van de naam bpost was voor de hackers erg succesvol. Het Centrum voor Cybersecurity meldt dat meer dan 9000 smartphones besmet raakten. Het virus maakte het mogelijk de gegevens van de telefoons te achterhalen en verstuurde ook duizenden sms'en naar andere contacten. "Het gaat om het virus FluBot. 'Flu', Engels woord voor 'griep' in het Nederlands en 'bot' dat geassocieerd kan worden met het woord 'robot'. Deze malware zal, net zoals de griep, contacten aangrijpen om zich maximaal op smartphones te verspreiden", legt commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Federale Politie, uit.

Het computerbeveiligingsbedrijf CheckPoint voerde vorig jaar een studie uit. Daaruit bleek dat 97% van de ondernemingen of besturen te maken kreeg met een digitale bedreiging die hun systemen of het materiaal van de personeelsleden zoals hun smartphone trof. Bij 46% van de ondernemingen had minstens 1 werknemer zonder dit te weten malware op zijn telefoon geïnstalleerd.
 

De beste remedie: preventie

Zoals steeds is preventie de sleutel tot bescherming. "We raden aan om een antivirusprogramma op je telefoon te installeren. Dit zou de risico's op besmetting moeten beperken. Voor alle toestellen van een onderneming worden ook algemene beschermingsoplossingen voorgesteld."

Let ook op de phishingtechnieken waarbij aanklikbare links gebruikt worden die verwijzen naar actuele gebeurtenissen.  "Laten we evenmin vergeten dat ze op onze ongerustheid inspelen. En dus de vraag die je je moet stellen: waarom willen ze dat ik zo snel antwoord?"

Aarzel ook niet om de site Virus Total te bezoeken. "Hij is enkel beschikbaar in het Engels, maar de aangeboden diensten zijn gemakkelijk te begrijpen. Je kan bijvoorbeeld een ontvangen bestand delen of het adres van de site waarop je bent terechtgekomen ingeven. Virus Total zal je dan vertellen of de betrokken gegevens risicovol zijn", besluit Olivier Bogaert.