Veilig Surfen : Met onze kinderen praten

In september hadden we het over het feit dat 91 % van de jongeren van 11 tot 17 jaar een smartphone heeft en dat 77 % deze dagelijks gebruikt. Heel wat ouders erkennen dat ze niet precies weten wat hun kinderen op internet doen. Bovendien zijn ouders zich niet altijd bewust van de risico's die ermee gepaard gaan. We denken meer in het bijzonder aan de toegang tot schokkende gewelddadige of pornografische beelden, maar ook aan het gebruik van vertrouwelijke informatie of het risico op manipulatie door kwaadwillige volwassenen.

Surfons Tranquille : Parler avec nos enfants

We moeten het durven zeggen, ouders zijn bang om zich belachelijk te maken tegenover hun kind dat over het algemeen een grotere technische kennis heeft. Als volwassenen moeten we het idee omarmen dat we kinderen uitleggen dat we niet blindelings moeten vertrouwen op wat het web ons biedt.

Daartoe is het belangrijk basiskennis te verwerven om er met hen over te kunnen spreken. Naast de technische middelen (software voor ouderlijk toezicht), moet men vooral de tijd nemen om te praten over alle vragen over die virtuele wereld zoals ouders doen ten opzichte van de reële wereld.

Het is essentieel om in dialoog te gaan. Het kind kan zich ook gewaardeerd voelen door zijn ouders om zijn computervaardigheden en dat is positief. Maar dat mag ouders er niet van weerhouden om hun rol te blijven vervullen. Anderzijds kunnen 'discrete' controles de illusie van een echte controle wekken, terwijl het internet normaal begaafde kinderen de mogelijkheid biedt heel wat zaken voor hun ouders te verbergen als ze het gevoel hebben dat ze in de gaten worden gehouden.

Het is in de dagelijkse relatie met het kind dat de ouder zal kunnen beoordelen of zijn ongerustheid gegrond is, maar ook de dialoog zal kunnen aangaan om de potentieel risicovolle situaties af te wenden.

Het is ook belangrijk om het gebruik van de smartphone te plannen, zoals we voorstelden, door ouderlijk toezicht in te stellen. Er bestaan ook tips om die intense activiteit te beperken. Omdat zijn of haar smartphone niet toegankelijk is, gebruikt uw kind de computer, en dus stellen we voor om die in een gemeenschappelijke ruimte te plaatsen. Met mama of papa in dezelfde kamer zal de verleiding veel minder groot zijn.

Meer weten?