Veilig Surfen : Microsoft waarschuwt ons voor zijn browser

In september riepen we op om voorzichtig te zijn met het programma Word aangezien hackers het gebruikten om malware te installeren. Deze week is het de beurt aan de internetbrowser Edge. Onderzoekers die belast zijn met de ontwikkeling van het antivirusprogramma Malwarebytes hebben ontdekt dat hackers munt slaan uit deze browser.

Surfons Tranquille : Microsoft nous met en garde à propos de son navigateur

Daarvoor gebruiken ze een online advertentienetwerk. Op de nieuwsfeed van zijn startpagina krijgt de gebruiker advertenties te zien die zijn aandacht kunnen trekken en die doorlinken naar een pagina in verband met cyberveiligheid. Wanneer hij op de pagina klikt, krijgen de hackers een beloning dankzij de programmeerinterface.

Het systeem zal de gebruiker het adres van een site voorschotelen dat de hackers hebben meegedeeld. Op die manier kunnen ze controleren of hij het juiste profiel heeft om hem in de val te lokken. De onderzoekers leggen uit dat de gebruiker dan op een pagina belandt waar hij een waarschuwing te zien krijgt.

Er verschijnt een telefoonnummer en hij wordt verzocht onmiddellijk contact op te nemen met de helpdesk om hem te helpen de situatie op te lossen. Je kan het al raden: door te reageren zal de gebruiker moeten betalen om een virus te laten verwijderen dat uiteraard niet op zijn computer aanwezig is.

Een techniek die we maar al te goed kennen, meer bepaald met de telefoontjes van zogezegde Microsoft-medewerkers. De persoon die opnam, kreeg een gelijkaardig verhaal te horen.

In de situatie van deze week maken de hackers voor maximale veiligheid gebruik van de Cloud en van verschillende domeinnamen zodat ze moeilijker te lokaliseren zijn. Volgens Malwarebytes zouden de hackers opereren vanuit India, zoals ook het geval is met de telefonische oplichting.

Wanneer je dit soort pagina’s aantreft, raden we aan ze onmiddellijk te sluiten en nooit te reageren.

Meer weten?