Veilig Surfen: Mozilla biedt een nieuwe beveiliging aan

Telewerken brengt bepaalde risico's met zich mee op het gebied van veiligheid. Maar er bestaan oplossingen. Eén daarvan is Lockwise, een nieuwe wachtwoordmanager.

De voorbije weken is telewerken voor velen de norm geworden. Hackers spelen er gretig op in ... De ordewoorden voor de gebruiker zijn dus waakzaamheid en beveiliging. Deze week ligt de focus op een nieuwe beveiligingsoplossing van de Mozilla Foundation. "Zijn browser Firefox is overgeschakeld op versie 76 en biedt een verbetering aan van de wachtwoordmanager Lockbox die werd omgedoopt tot Lockwise. Deze maakt het mogelijk om de wachtwoorden van de diensten die je gebruikt te genereren, te beheren en veilig op te slaan", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Hoe? "Om hem te activeren, moet je het sessiewachtwoord van je computer invoeren. Mozilla heeft deze identificatie op verzoek van een groot aantal gebruikers toegevoegd. Ze hadden immers gemeld dat een hacker de loginnamen en wachtwoorden in Lockbox kon kopiëren via een klein programma waarmee hij op afstand de controle overneemt",aldus de expert van de Federal Computer Crime Unit. Maar omdat de hacker voortaan de identificatiegegevens van het geïnstalleerde systeem moet kennen, is het risico op indringing dus veel kleiner. 

Andere voordelen

Met deze versie zijn de gegevens in kwestie voortaan versleuteld. Je browser waarschuwt je wanneer een van de gebruikte wachtwoorden voorkomt in een databank die gelinkt is aan een cyberaanval. 

Mozilla benadrukt dat Firefox je wachtwoorden niet bijhoudt, maar de datum van een bekend datalek vergelijkt met de datum waarop je een wachtwoord hebt opgeslagen. "Als het platform of de website in kwestie later wordt gehackt, ontvang je een waarschuwing."

Merk op dat de applicatie Lockwise ook beschikbaar is voor je smartphone (iOS of Android). Zo kun je je wachtwoorden rechtstreeks vanaf je mobiel toestel beheren!