Veilig Surfen : Nieuwe malware teistert smartphones

Dit nieuwe virus maakte in 2021 zijn eerste korte verschijning in de Play Store om in september 2022 veel sterker terug te komen en wereldwijd meer dan 400 bank- en cryptoapps aan te vallen. Resultaat: geld dat ongewild van rekeningen verdwijnt.

Photo by Tech Daily on Unsplash

Het doel van de ontwikkelaars van dit virus is de logingegevens voor de bankapp van het besmette toestel te stelen. Daartoe hebben ze de malware zodanig geprogrammeerd dat hij volledig discreet wordt geïnstalleerd. "Het virus dringt de smartphone van gebruikers binnen via reeds aanwezige apps," aldus Olivier Bogaert, commissaris van de Computer Crime Unit. "Vervolgens verschijnt een pagina die identiek is aan die van Google Play Protect, waardoor gebruikers in alle vertrouwen de machtigingen voor de apps op hun telefoon aanvaarden."

Vanaf dat moment verspreidt de malware zich over heel het toestel. En het virus mist niets: sms'en, oproepgeschiedenis, contactenlijst, gegevens die op de telefoon zijn opgeslagen enz. Het maakt zelfs screenshots waarmee de hackers informatie kunnen bemachtigen die de gebruiker bij zijn betalingen geeft. Tot slot kan het ook meldingen aanmaken die de gebruiker vragen om op een link te klikken. "Eenmaal op de site zal de gebruiker worden verzocht in te loggen waardoor de hackers zijn identificatiegegevens kunnen bemachtigen", waarschuwt de commissaris. 

 

België blijft gespaard

Het goede nieuws is dat de Belgische banken (tot nu toe) gespaard zijn gebleven van dit virus. Uit de verzamelde getuigenissen blijken de huidige doelwitten van deze nieuwe malware immers Franse, Duitse en Spaanse bankinstellingen te zijn. Toch manen we alle Belgen met een rekening in een van die landen aan waakzaam te blijven en met hun bank contact op te nemen om na te vragen of andere klanten al dergelijke verdachte transacties hebben gemeld. 

 

Meer weten?