Veilig Surfen : Opgelet voor aangepaste telefoon-oplaadkabels

Hackers hebben een oplaadkabel ontwikkeld die een chip bevat waarmee ze de controle over je computer kunnen overnemen. Moet je de oorspronkelijke kabel vervangen, koop dan liefst een nieuwe in de winkel!

Photo by De an Sun on Unsplash

Een oplaadkabel kan na veelvuldig gebruik verslijten. Het is verleidelijk om op het internet een nieuwe te kopen voor een prikje. Maar ze zijn niet zo veilig. Hackers hebben immers een kabel voor Android-telefoons ontwikkeld die een chip bevat waarmee ze de controle over je computer kunnen overnemen zodra je de telefoon erop aansluit. “Aan de buitenkant van de kabel is niets bijzonders te zien, hij is identiek aan de kabel die je kent. Maar wanneer je de USB-stekker opent, zie je een kleine chip waarmee de hacker instructies kan doorsturen. Zo neemt hij de controle over en krijgt hij toegang tot de inhoud van de pc”, aldus commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Federale Politie.

Surfons Tranquille - Les câbles de téléphones exploités par les hackers

 

Een reëel gevaar

Hackers bieden deze kabels op het internet aan tegen spotprijzen. ”Ze leggen uit dat ze de kabel niet meer nodig hebben na het verlies van hun telefoon. Het is nuttig iedereen hierop attent te maken, want dit kan onder meer een impact hebben op onze werkomgeving. Velen laden hun telefoon immers op via hun computer op kantoor.” De hacker kan ook je locatie en werklocatie achterhalen, met alle risico’s van dien. “We vragen daarom voorzichtig te zijn. Wanneer je een accessoire van dit type moet vervangen, controleer dan of het wordt aangeboden door het merk. Het is ook altijd raadzaam om naar een winkel te gaan.”