Veilig Surfen: Opgelet welke apps u downloadt!

Wees voorzichtig met het installeren van apps! De Play Store van Google houdt enkele gevaren in. In een honderdtal applicaties werd malware ontdekt. 

Dit onthulde het bedrijf White Ops, een firma gespecialiseerd in cybersecurity. In het totaal bleken 104 apps malware te bevatten. "Die apps werden op meer dan 4 600 000 smartphones geïnstalleerd. Zodra hij geïnstalleerd is, zal de malware op de achtergrond werken en op het scherm van de gebruiker reclame doen verschijnen", legt Olivier Bogaert uit.  

De malware werkt op basis van een systeem van filters waarmee kan worden nagegaan of de instellingen van het toestel van de gebruiker reclame toelaten. Ander kenmerk: de software is discreet, waardoor antivirusprogramma's hem niet kunnen opsporen. "Na enkele uren zal er reclame te zien zijn wanneer de gebruiker zijn scherm ontgrendelt, ook als er geen enkele app actief is. Dat maakt het moeilijk de applicatie te identificeren die aan de basis ligt van de verspreiding van de inhoud", preciseert de commissaris van de Federal Computer Crime Unit. 

Een niet steeds efficiënte barrière 

In 2017 implementeerde Google de functie PlayProtect om dat soort app te blokkeren. Deze barrière is echter niet altijd efficiënt ... Daarom heeft Google onlangs samen met de bedrijven Lookout, ESET en Zimperium App Defense Alliance ontwikkeld. "Het doel is ons als gebruiker te beschermen door ervoor te zorgen dat er geen malware de Play Store kan binnendringen of dat de Play Store niet met malware wordt besmet, maar ook door de apps sneller en preciezer te laten scannen. Momenteel moet Google Protect dagelijks meerdere miljarden applicaties controleren. Dankzij het delen van ervaringen en diensten zal het dus mogelijk zijn de analyse en het opsporen van die malware te verbeteren." 

Blijf echter aandacht hebben voor de reputatie van de apps en praat erover in uw omgeving!