Veilig Surfen : Opgepast voor malware die betalende sms-berichten verstuurt!

 Het cyberveiligheidsbedrijf ESET en commissaris Olivier Bogaert waarschuwen voor een virus met de naam Android/FakeAdBlocker. Via je toestel verstuurt het betalende berichten naar je contacten.

 

Veilig Surfen : Opgepast voor malware die betalende sms-berichten verstuurt!

Commissaris Olivier Bogaert bespreekt deze week een situatie die door verschillende getuigen zijn gemeld. “Een lezer vertelde ons dat hij van zijn operator een factuur van 150 euro heeft ontvangen voor sms-berichten die via zijn smartphone waren verstuurd. Hij was zeer verrast, want hij had die berichten nooit geschreven en hij gebruikt nog maar zelden sms”, aldus de cyberveiligheidsspecialist van de Federale Politie.

Mogelijke verklaring: zijn smartphone werd besmet met malware die onopvallend berichten naar zijn contacten heeft verstuurd. Olivier Bogaert verwijst naar een waarschuwing die het veiligheidsbedrijf ESET heeft uitgestuurd in verband met een virus genaamd Android/FakeAdBlocker. “Je bezoekt een website en ziet een uitnodiging om de advertentieblokkerende applicatie ‘AdBlock’ te installeren. Deze heeft echter niets te maken met de echte applicatie die we al hebben aanbevolen voor je browser. De valse applicatie is zeer onopvallend, je ziet zelfs het logo niet in de lijst van applicaties. Eenmaal geïnstalleerd zullen er reclameadvertenties op je scherm verschijnen.

En dat is nog niet alles. De applicatie heeft ook toegang tot je kalender en zal evenementen aanmaken die automatisch betalende sms-berichten naar je contacten zullen sturen. “Ze worden verzocht zich te abonneren op allerlei nutteloze diensten en lopen bovendien het risico nog andere malware te installeren.

 

Niet nieuw …

Jammer genoeg is dit virus niet nieuw. Het circuleert namelijk al sinds september 2019, maar het blijft zeer actief … Zo werden tussen 1 januari en 1 juli 2021 meer dan 150 000 modules gedownload op Android-toestellen. Ook het IoS-systeem van Apple blijft niet gespaard. “Dit zal dienen om andere Android-smartphones te besmetten. Het virus maakt eveneens gebruik van de kalender en zal berichten versturen naar de personen in de contactlijst van de iPhone-eigenaar. Een bericht met de boodschap dat hun smartphone besmet is, dat hun persoonlijke gegevens online staan of dat hun antivirusapplicatie verlopen is. En ze krijgen ook een aanklikbare link te zien, zogezegd om het probleem op te lossen …”

De tip van de week van onze expert is dus eenvoudig: ga niet in op dit soort meldingen!