Veilig Surfen: Opgepast wanneer je spelletjes via internet downloadt!

In deze coronatijden zijn smartphones, consoles of computers een bron van ontspanning. Op internet kun je spelletjes vinden, maar dat brengt ook risico's op hacking met zich mee. Wees op je hoede!

Photo by Fredrick Tendong on Unsplash

Al meer dan een jaar wordt ons moreel op de proef gesteld. Smartphones, consoles of computers bieden ons ontspanning. Toch vormen ze ook een bron van risico's als jij of je kind via internet spelletjes erop downloadt.

Het bedrijf Proofpoint, specialist in digitale veiligheid voor ondernemingen, heeft recent activiteit van de malware Copperstealer op verschillende downloadsites gemeld. "Zodra de malware aanwezig is, zal deze je browser bezoeken en de paswoorden van je accounts bemachtigen zoals van Facebook, Instagram, Amazon, Google en andere", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert, specialist cybersecurity bij de Federale Politie.

Zo kunnen de hackers heel wat gebruikersinformatie terugvinden en zich als hen voordoen door berichten te sturen naar hun contactpersonen. Om nog maar te zwijgen over alle reclame ..." Wie er gevolg aan geeft, zal de hackers misschien toelaten om zich toegang te verschaffen tot hun kredietkaartgegevens. En de kaarthouder zal misschien verrast worden wanneer hij zijn factuur op het einde van de maand krijgt."

 

Activeer de dubbele authenticatie!

Proofpoint wijst er ook op dat dit virus ook de installatie van andere malware mogelijk kan maken. "Momenteel is deze malware bijzonder actief in Zuid-Amerika of in landen als India en Pakistan. Laten we evenwel voorzichtig blijven, want de platformen die illegale inhouden aanbieden, zijn in de hele wereld actief", waarschuwt de commissaris.

We wijzen dus nogmaals op het belang van de tweestapsauthenticatie.  Naast je login en paswoord moet je een code ingeven die aangemaakt wordt door een applicatie die op je telefoon geïnstalleerd is. "Op die manier zullen hackers geen toegang hebben tot de betrokken diensten, zelfs als ze je gegevens bemachtigd hebben."