Veilig Surfen : Oplichters bootsen Amazon na om je in de val te lokken

Tijdens deze soldenperiode is Amazon erg populair om goede zaakjes te doen. Oplichters beseffen dit maar al te goed en maken hiervan gebruik om kopers te bedriegen. Ontdek onze tips!

Veilig Surfen : Oplichters bootsen Amazon na om je in de val te lokken

De dag van vandaag zijn de solden steeds vaker een onlinegebeuren. Het is ook daar dat hackers zich schuilhouden. De experts van de firma ESET, gespecialiseerd in informaticaveiligheid, waarschuwen je als je van Amazon gebruikmaakt. "Ze hebben vastgesteld dat oplichters Amazon gebruikten om de persoonsgegevens van gebruikers of de toegangsgegevens gekoppeld aan hun account te achterhalen", laat commissaris Olivier Bogaert, expert ­­­cyberveiligheid bij de Federale Politie, weten.

Zo worden naar sommige internetgebruikers bevestigingsmails gestuurd van zogenaamde bestellingen. "Door de link te openen kom je op een pagina terecht die exact overeenkomt met de homepage van Amazon. En door de gebruikersnaam en het wachtwoord in te voeren, stel je ze ter beschikking van de hackers."

Ander risico: de installatie van software die je toetsaanslagen opslaat. Op die manier zullen je logingegevens of de gegevens die betrekking hebben op uitgevoerde betalingen kunnen worden achterhaald. "Als je dergelijke mail ontvangt, raden we je aan de muis in de buurt van de voorgestelde link te bewegen om na te gaan of het wel degelijk om de officiële adressen van de diensten van Amazon gaat."

 

Enkele tips

Hierna geven we je vier andere tips van onze expert om onaangename verrassingen bij onlineaankopen te vermijden:

  • Test in je zoekmotor het e-mailadres van het doorgestuurde bericht. "Sites die gespecialiseerd zijn in het voorkomen van oplichting, zoals Signal Arnaques, publiceren adressen die al dienden om anderen te misleiden."
  • Besteed aandacht aan de spelling en de grammatica van het bericht. "Als het fouten bevat, heeft het niets te maken met Amazon."
  • Wees op je hoede als er een bijlage aanwezig is. "Door ze te openen kan er immers malware worden geïnstalleerd."
  • En tot slot, laatste tip: "Gebruik altijd het officiële platform van Amazon voor je bestellingen en betalingen."