Veilig Surfen : Oplichters hebben geen last van de crisis!

Niet alleen giganten als Netflix, YouTube en Amazon hebben baat bij de Covid-19-crisis, maar ook oplichters. Google kreeg melding van meer dan 18 miljoen phishingmails per dag!

Door de lockdown is het datavolume op internet enorm gestegen. "Omdat zoveel mensen telewerken, is dat cijfer blijven toenemen met een piek op 21 maart. Toen bedroeg het datavolume 65 % meer dan het normale gemiddelde", analyseert commissaris Olivier Bogaert.

Niet alleen Netflix, YouTube en Amazon hebben van de lockdown geprofiteerd, maar ook oplichters ... Phishing heeft opnieuw slachtoffers gemaakt. "In België maakten banken als Argenta, BNP Paribas Fortis en ING maar ook bedrijven als bpost meermaals melding van mails of sms'jes die de geadresseerden waarschuwden voor een probleem met hun rekening of met een pakje. Ook energieleveranciers zoals Luminus en Lampiris waren het slachtoffer van identiteitsdiefstal waarbij de geadresseerde werd verzocht om dringend een factuur te betalen", benadrukt de expert van de Federale Politie.

Kijk uit je doppen!

In een rapport wijzen de beveiligingsdiensten van Google erop dat 'dankzij' Covid-19 dagelijks iets meer dan 18 miljoen phishingmails worden verstuurd! Dat cijfer komt bovenop de 240 miljoen spamberichten die Google elke dag opspoort. "Omdat robotten dergelijke berichten opsporen, is het mogelijk de meeste ervan te blokkeren voor ze ons bereiken. Maar hackers kunnen altijd de inhouden aanpassen in een poging om in onze mailboxen binnen te dringen. Blijf dus waakzaam en doublecheck voor je op zo'n mail ingaat!", waarschuwt commissaris Bogaert.