Veilig Surfen: Oplossingen tegen de overvloed aan reclame

Onze computerschermen worden bestookt met reclameadvertenties. We geven enkele tips om die boodschappen te herkennen en te bestrijden.

Advertenties maken jammer genoeg deel uit van onze digitale omgeving. Ze zijn vaak het gevolg van de installatie van advertentieondersteunde software of adware. Deze vorm van malware zal binnensluipen in de browser op onze computer of in de applicaties op onze smartphone. "Via adware zullen hackers bijvoorbeeld de homepage van je browser wijzigen. Door advertenties weer te geven zullen ze hun inkomsten zien stijgen. Ze kunnen ook de populariteit verhogen van sites die dankzij deze techniek bovenaan de zoekresultaten zullen verschijnen", verduidelijkt commissaris Olivier Bogaert.

Adware kan ook een 'spionagefunctie' hebben (spyware). Daarmee is het mogelijk je activiteit op internet te volgen. "Het programma kan rapporten genereren en ze aan adverteerders bezorgen, maar ook aan hackers die op die manier toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens."

 

Aandachtspunten

Hoe malware herkennen? "Als je computer traag is en warm wordt, kan dat op de activiteit van malware wijzen. Dat merk je vooral aan een luidruchtige ventilator die op hoge snelheid draait", benadrukt onze expert van de Federal Computer Crime Unit.

Een tragere internetverbinding kan ook een teken zijn. Adware kan immers op de achtergrond advertenties downloaden.

Gelukkig kunnen bepaalde antivirusprogramma's die activiteiten opsporen en ze als ongewenst behandelen. Je zal dan notificaties ontvangen met de vraag of je ze wil aanvaarden of verwijderen. Je kan je ook beschermen door extensies toe te voegen aan je browser. AdBlock+ bijvoorbeeld is beschikbaar voor Firefox, Chrome, Safari en voor Android en iOS van Apple. "Deze extensie zal de activiteit analyseren en niet alleen de installatie, maar ook de weergave van reclame-inhoud blokkeren. Daardoor zullen je internetpagina's er veel rustiger uitzien."