Veilig Surfen: Pas op dat hackers je loon niet stelen!

Het virus Emotet kwam al ter sprake in een vorig artikel. Nu werd vastgesteld dat het ook je loon kan stelen. Wees uiterst voorzichtig!

Drie weken geleden waarschuwden we voor het gevaarlijke computervirus Emotet: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/veilig-surfen-trojaans-paard-pas-op-voor-kettingmails.

Dit Trojaanse paard geeft hackers toegang tot computersystemen van bedrijven wanneer een personeelslid op een malwarebericht reageert.

De werknemer activeert onbewust de installatie van een programma dat gegevens verzamelt of systemen blokkeert.

Het is zelfs bewezen dat hackers erin slaagden boekhoudkundige gegevens van bepaalde bedrijven of overheidsdiensten te bemachtigen. "Dit betrof ook informatie over de maandlonen, meer bepaald het rekeningnummer waarop de werkgever het geld moet storten. Hackers wijzigen dan de bestanden en vervangen het rekeningnummer door een nummer dat ze onlangs bij een bank hebben geopend", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

 

Meer dan 35 000 pogingen om loon te stelen

Door de automatisering van de processen komt de oplichtingspraktijk pas aan het licht wanneer de personeelsleden vaststellen dat er geen loon op hun rekening is gestort. Minstens drie Zwitserse universiteiten en hogescholen waren hiervan onlangs het slachtoffer. "Cyberveiligheidsbedrijf Proofpoint waarschuwt ons dan ook voor deze techniek. De onderzoekers van het bedrijf hebben meer dan 35 000 pogingen om loon te stelen opgespoord. Hierdoor konden hackers dagelijks ongeveer 2 miljoen euro opstrijken. Deze techniek werd al vastgesteld in de Verenigde Staten waar de FBI had gewezen op een stijging van het aantal klachten met 815% tussen januari 2018 en juni 2019", waarschuwt onze expert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

Wees dus uiterst voorzichtig met de mails die je ontvangt en kijk na of je werkgever niet het slachtoffer is geworden van het virus Emotet.
Ga daarvoor naar de site haveibeenemotet.com.