Veilig Surfen - Pas op! Hackers gebruiken Messenger om je gegevens te stelen

Er circuleert malware op Messenger. In een bericht zullen hackers je vragen op een link te klikken. Ga hier niet op in!

Velen van ons gebruiken de app Messenger. Hackers weten dat en maken er misbruik van. De laatste weken circuleert er malware in de vorm van een bericht dat je uitnodigt een dating- of pornosite te bezoeken. Als je op de link in het bericht klikt, installeer je een programma dat je persoonlijke gegevens zal stelen. "Bovendien zal het in jouw naam berichten versturen die dezelfde link bevatten als deze waarop je hebt geklikt. Zo kunnen hackers ook de gegevens van je vrienden stelen die net als jij op het bericht zijn ingegaan", merkt commissaris Olivier Bogaert op.

Een andere methode is je uitnodigen een video te bekijken. Als je op de link klikt, verschijnt een Facebookpagina waarop je moet inloggen. Zodoende deel je echter de gebruikersnaam en het wachtwoord van je profiel mee aan de hacker die de inhoud naar je vrienden kan sturen ...

In hun berichten zullen hackers je vaak ongerust maken door te zeggen dat je in de video te zien bent. "Verrast zul je op de link klikken. Je hebt het al begrepen: het is zeer belangrijk nooit in te gaan op dergelijke berichten", waarschuwt de commissaris van de Federale Politie.

 

Checken en beveiligen

Komt het bericht van een vriend, bel hem dan op om hem te vragen of hij het echt heeft verstuurd. Een andere tip: beveilig je profiel. "Als je de situatie die we deze week beschrijven al hebt meegemaakt, vragen we je het wachtwoord te wijzigen en de tweestapsverificatie te activeren die je vindt in de rubriek 'veiligheid' van je profielinstellingen."

Vergeet ook niet in Messenger alle gesprekken van dit type te verwijderen en scan je computer of smartphone met een programma zoals Malwarebytes. Het is beschikbaar voor Windows, Mac en Android.