Veilig Surfen : pas op met nieuwe Instagram-updates!

Instagram-gebruikers zijn welbekend met de updates door Meta, eigenaar van deze app. Hoewel deze updates vaak bedoeld zijn om de klantervaring te verbeteren en gegevens beter te beveiligen, veroorzaken ze soms zwakke plekken in de beveiliging waarvan personen met slechte bedoelingen kunnen profiteren. 

Photo de Brett Jordan sur Unsplash

Het bijzondere aan de recentste Meta-updates is dat ze toegang geven tot gegevens van Instagram-gebruikers voor reclamedoeleinden. "Andere ontwikkelaars hadden al het potentieel ingezien van die kruising van informatie en een aantal van hen heeft applicaties aangeboden waarmee je de profielen van Instagram-gebruikers in je omgeving kan raadplegen", verduidelijkt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit. "En als het niet om een privéprofiel gaat, kan je de foto's raadplegen alsook de bijbehorende informatie zoals de locatie."

Tal van apps die beschikbaar zijn op de PlayStore van Android geven toegang tot privéfoto's en laten toe gebruikers te lokaliseren, e-mailadressen op internet te verspreiden of zonder waarschuwing contactlijsten en oproeplogboeken te raadplegen. "Je moet dus zeer goed opletten wanneer gedownloade applicaties toestemmingen vragen, want sommige apps maken ook koppelingen met bijvoorbeeld de camera, micro of gps", waarschuwt de commissaris.

Onnodig te zeggen welke risico's die vrijgave van privégegevens kan inhouden! Als je bijvoorbeeld op reis vertrekt en enkele foto's van jezelf en je gezin post, zijn inbrekers die fan zijn van deze apps al snel op de hoogte van je hele doen en laten en weten ze of je je woning al dan niet onbewaakt hebt achtergelaten.

Wil je je Instagram-account zoveel mogelijk beveiligen, dan raden we je aan je foto's privé te zetten door de stappen via volgende link te volgen: http://nl.wikihow.com/Je-Instagram-account-op-privé-zetten. 

 

Meer weten?