Veilig Surfen: Pas op voor de applicatie 'SnapTube'

De applicatie SnapTube heeft heel wat succes bij de jonge generatie. Hackers maken er dus handig gebruik van om malware erin te integreren. Voorzichtigheid is geboden! 

Veilig Surfen: Pas op voor de applicatie 'SnapTube'

Je gebruikt de applicatie SnapTube misschien om YouTubevideo's te downloaden en ze offline te bekijken. Deze applicatie is momenteel al op meer dan 40 miljoen smartphones geïnstalleerd. Genoeg reden om de interesse van hackers op te wekken. Zij zijn erin geslaagd om malware erin te integreren. "Experts van de firma Upstream hebben vastgesteld dat hun platform Secure-D meer dan 70 miljoen verdachte aanvragen voor transacties geblokkeerd had die aan de applicatie SnapTube gekoppeld waren", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit. "Concreet verspreiden de hackers via de applicatie reclame die niet op het scherm van de gebruiker zichtbaar is. Die reclame is echter te zien op de schermen van andere gebruikers die bijvoorbeeld bevriend zijn met de eigenaar van de besmette smartphone, waardoor ze klikken en aankopen zal kunnen genereren.

91 miljoen schade 

De experts merkten ook op dat de applicatie SnapTube, zodra ze gehackt is, betalende oproepen en sms'en genereert en de gebruiker ervan op betalende diensten abonneert. De schade wordt al op 91 miljoen dollar geraamd! "De ontwikkelaars van de applicatie wijzen elke verantwoordelijkheid af en merken op dat deze development kit buiten hun medeweten werd geïnstalleerd. Ze zeggen geen informatie over die activiteit te hebben gehad.

Als je kinderen die applicatie hebben geïnstalleerd, controleer dan goed de factuur die aan hun telefoonnummer gekoppeld is alsook het overzicht van je bankkaart. "Onze laatste tip is de applicatie te verwijderen en de smartphone grondig te scannen met veiligheidsoftware", besluit Olivier Bogaert. Neem daarvoor een kijkje op de site AV-TEST en de aan Android gewijde rubriek.