Veilig Surfen : Passkey voor eenvoudigere en veiligere verbindingen

Naar aanleiding van Wereldwachtwoorddag op 6 mei jongstleden benadrukken we nogmaals het belang van sterke wachtwoorden om al je persoonlijke gegevens te beschermen. Het is echter niet makkelijk om al je wachtwoorden te onthouden. Om dat probleem op te lossen, hebben informaticareuzen Apple, Microsoft en Google de Passkey-technologie ontwikkeld. 

Photo de Franck sur Unsplash

Hoe werkt het?

Passkey stelt je in de eerste plaats in staat je bij applicaties en aanverwante diensten te authenticeren zonder dat je je wachtwoord moet ingeven. Wanneer je op een account inlogt, zal je de mogelijkheid hebben een passkey aan te maken om een uniek paar gecodeerde sleutels te genereren. De eerste sleutel is privaat en geregistreerd op je toestel, de tweede is publiek en opgeslagen op de server van de website. Enkel de combinatie van beide sleutels geeft toegang tot je account. Vervolgens zal de FIDO-authenticator zich bij het opstarten van je smartphone of computer openen om de functie gezichtsherkenning of vingerafdruk te activeren. 

 

Meer veiligheid

Via dit systeem om unieke sleutels te combineren, kan je je accounts beter beveiligen en je beter wapenen tegen pogingen tot phishing. Het is immers niet meer nodig aan je e-mailadres gelinkte wachtwoorden aan te maken en te registreren op de servers van de gebruikte diensten. Dat zal hackers beletten die gegevens te hacken en in jouw plaats in te loggen. Aangezien de sleutel op je smartphone uitsluitend overeenstemt met de sleutel op de website waarvoor de sleutels zijn aangemaakt, zullen criminelen bij een poging tot phishing bovendien onmogelijk je inloggegevens kunnen bemachtigen door je te vragen op een valse site in te loggen die identiek is aan de originele. De tweede sleutel ontbreekt immers. 

 

Activering

Je moet eerst en vooral weten dat alle bestaande besturingssystemen deze oplossing aanbieden. Om deze tool in Google te activeren, log je met je gewone login en wachtwoord in op je account en klik je op het tabblad 'Beveiliging'. Op deze pagina kan je onder 'Inloggen bij Google' 'Passkeys' ('Toegangssleutels' in het Nederlands) selecteren en zo het proces opstarten. 

 

Meer weten?