Veilig Surfen : Phishing is nog steeds de favoriete tool van oplichters en hackers

Phishing is nog steeds de favoriete tool van oplichters en hackers.

Image par DIDIER PETIT de Pixabay

In de afgelopen weken hebben wij tal van berichten ontvangen met telkens de vraag hoe je kan vermijden in de val te lopen. 

Het eerste advies is natuurlijk na te gaan wie de afzender is van de e-mail die je ontvangt. De daders kunnen zich de identiteit van een ander persoon aanmatigen en onder die naam een adres aanmaken. Als deze naam in je contactenlijst staat, bel je de betrokkene meteen op. Als dat niet het geval is, kan je ook de naam en het e-mailadres in je zoekmachine invoeren. Zo kan je er meer over te weten komen en ook zien of anderen ze al vermeld hebben. 

Let ook op de formulering aan het begin van de e-mail. Als er 'Beste klant', 'Beste vriend' of 'Geachte heer/mevrouw' staat, ben je niet de enige die deze ontvangt. De daders hebben die dan hoogstwaarschijnlijk aan honderden personen gestuurd. 

En in de e-mail zelf zullen ze aandringen op de dringendheid om je te laten reageren. Bijvoorbeeld door te vermelden dat als je niet reageert, je account zal worden geblokkeerd. Ze kunnen je dan vragen om je persoonlijke of financiële gegevens bij te werken. Ze kunnen je ook vragen om je wachtwoord te veranderen.  De e-mail die je ontvangt kan ook een link bevatten. Als je erop klikt, word je vaak naar een valse site geleid.  

Door de muis vlakbij de link te brengen en op de rechterknop te klikken, kan je hulpmiddelen gebruiken zoals het kopiëren van de link. Je gaat dan naar de ScamDoc-website en voert de domeinnaam in. Je start de scan die je informeert over de betrouwbaarheid van deze site. Let op, want als je op de link klikt, zou je malware kunnen installeren. En hetzelfde kan gebeuren als je op een bijlage klikt. Eenmaal geïnstalleerd kan deze software dan informatie verzamelen, je computer verstoren of zelfs in het systeem van je werkgever binnendringen. 

Als de e-mail van een officiële instantie lijkt te komen, zoek je de contactgegevens ervan op het net en gebruik je het telefoonnummer dat als contact wordt vermeld.