Veilig Surfen : Prijsstijging voor bestellingen misschien wel naar de zin van oplichters

Doe je regelmatig onlineaankopen buiten de Europese Unie? Verwacht je dan vanaf 1 juli maar aan een prijsstijging. Ook hackers kunnen hiervan een graantje meepikken. Let dus op!

Photo by rupixen.com on Unsplash

Als je onlineaankopen doet, zal de datum van 1 juli  je niet zijn ontgaan. Vanaf die dag zullen verkoopplatformen 20% btw moeten aanrekenen op alle producten uit landen buiten de Europese Unie. Bovendien kunnen er leveringskosten worden aangerekend.

Naast dit aspect is het mogelijk dat de oplichters hier ook misbruik van maken om u geld af te troggelen. "Zij zouden sites kunnen aanmaken waarop bezoekers geweldige aanbiedingen ontdekken nadat zij op gesponsorde content hebben geklikt die op sociale netwerken wordt gepubliceerd. De prijs zal uiteraard worden weergegeven met de 20% btw, maar zal veel lager zijn dan de prijzen die de geïnteresseerde op zijn gebruikelijke platform ziet. En als dit jou dus overkomt, ga je mogelijk klikken en de bestelling afronden omdat je blij bent met deze aanbieding. De dagen zullen voorbij gaan, maar je zult je pakje nooit ontvangen", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert, expert in cyberveiligheid.

 

Tips om je te beschermen

Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een website? Aarzel dan niet en geef de naam ervan, samen met de vermelding 'mening' in een zoekmachine in om de feedback van de internetgebruikers te raadplegen.

Je kunt ook naar de website signal-arnaques.com gaan, waar je elke vorm van fraude of oplichting kunt melden en kennis kunt nemen van andere meldingen.