Veilig Surfen: Probeert iemand zich toegang te verschaffen tot je account? Wees voorzichtig...

Deze week wijdt Olivier Bogaert zijn radiorubriek aan 'phishing'. De commissaris van de Federal Computer Crime Unit waarschuwt: hackers passen hun methodes aan om toegang te krijgen tot je informatie.

We hebben al meermaals gewaarschuwd voor de phishingtechnieken om je te helpen de juiste reflexen aan te nemen. Een abnormale toegang tot je e-mailadres of profiel op een sociaal netwerk moet al een belletje doen rinkelen. Sommige tips, zoals het controleren van de URL in de link van een ontvangen mail, kunnen ervoor zorgen dat je niet in de val loopt, maar ze volstaan niet. "Doordat de hackers begrepen hebben dat gebruikers oplettender worden, passen ze hun technieken aan", waarschuwt Olivier Bogaert.

Deze week heeft de commissaris van de Computer Crime Unit van de Federale Politie het over de ontdekking die een veiligheidsspecialist van het bedrijf AKIMAI gedaan heeft. "Je ontvangt een bericht dat een exacte kopie is van het bericht dat Google je stuurt om je ervan op de hoogte te brengen dat iemand geprobeerd heeft zich toegang te verschaffen tot je account. We krijgen zulke berichten wanneer we inloggen vanaf een andere computer dan deze die we regelmatig gebruiken", verklaart hij.

 

Ze wekken je vertrouwen op

Als je de verbinding herkent, is er geen reden om gevolg te geven aan de mail. Als dat echter niet het geval is, zul je ongetwijfeld op de link in de mail klikken om die te controleren. Daar spelen de hackers op in. "Om je om de tuin te leiden, maken ze gebruik van de dienst Google Translate. Ze laten er hun oorspronkelijke boodschap in jouw taal vertalen en die link zullen ze toevoegen aan de mail die je ontvangt. Je ziet dus een Google-adres, voorafgegaan door 'https', wat je vertrouwen wekt. " Je zal dus niet de reflex hebben om de adresbalk te controleren, temeer omdat deze niet verschijnt wanneer je de pagina via een smartphone of tablet bezoekt. "Terwijl je dus denkt dat je inlogt op je account, stuur je je login en paswoord naar de hackers", aldus Olivier Bogaert.

 

Wees dus extra voorzichtig als je zo'n bericht in je mailbox ontvangt. Kijk goed naar het oorspronkelijke adres. Hier gebruikten de hackers een hotmailadres. Nogal verrassend voor een mail die zogezegd via Google werd verstuurd!