Veilig Surfen : QR-codescanner gekraakt door hackers

Let op als je de app Barcode Scanner hebt gedownload. De update ervan maakte de installatie van malware mogelijk. 

Het laboratorium Malwarebytes verspreidde zopas een waarschuwing over de applicatie Barcode Scanner. Ze is geïnstalleerd op meer dan 10 miljoen smartphones en maakt het mogelijk QR-codes en barcodes op sites of documenten te scannen. De applicatie Barcode Scanner werd afgelopen december geüpdatet, met een onverwacht effect ... "De verrassing voor de gebruikers in de dagen na de update was dat de browser die op hun telefoon was geïnstalleerd automatisch opstartte. Hij gaf hierbij steeds de melding dat er een probleem was en dat ze een andere toepassing moesten installeren om dat snel op te lossen. Verschillende bezorgde gebruikers hebben dat ook gedaan. Dit maakte de installatie mogelijk van andere malware die bv. de hand kan leggen op persoonlijke of beroepsgegevens", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

 

Opgelet voor Lavabird

Sinds deze ontdekking is de app uit de Play Store verwijderd, maar de andere, die het bedrijf Lavabird ook aanbiedt, zijn nog steeds beschikbaar. "We kunnen ons voorstellen dat de gebruikers die kiezen voor de dienst Play Pass, die hen enkele honderden applicaties aanbiedt zonder reclame, deze met vertrouwen installeren. Laten we echter niet vergeten dat ontwikkelaars er applicaties zoals die waarover we het hier hebben, aan kunnen toevoegen."

Let er dus op dat je geen applicatie meer installeert die Lavabird voorstelt en verwijder Barcode Scanner als die app op je smartphone aanwezig is.

Blijf voorzichtig: voor je een app installeert, raden wij je aan om er zeker wat over op te zoeken. Zo krijg je er wat meningen en waarschuwingen over.