Veilig Surfen: Respect: essentieel voor een gebruiksvriendelijk internet

Naar aanleiding van Safer Internet Day zetten meer dan 110 landen zich in om van het internet een gebruiksvriendelijke en veilige tool te maken. Wacht echter niet op die dag om te handelen. Een betere wereld begint met respect voor iedereen. Breng dit jullie kinderen zeker in herinnering. 

Veilig Surfen: Respect: essentieel voor een gebruiksvriendelijk internet

Zoals elk jaar wordt de tweede dinsdag van februari omgedoopt tot Safer Internet Day. Deze dag werd in 2004 door de Europese Commissie in het leven geroepen. Ondertussen nemen er meer dan 110 landen aan deel. Het doel: actie ondernemen om van het internet een gebruiksvriendelijke en veilige tool te maken. En dat begint al vanaf zeer jonge leeftijd. "We wijzen regelmatig op de noodzaak om aandacht te schenken aan onlineveiligheid. We moeten van het internet echter ook een betere plek maken. Dit zal in het bijzonder gebeuren door de hypergeconnecteerde jonge generatie op te voeden. Wanneer we de inhoud van bepaalde commentaren op sociale media lezen, stellen we vast dat het soms aan respect ontbreekt", stelt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit vast. 

Belangrijke actoren 

Als volwassenen kunnen jullie de jongeren responsabiliseren. "We kunnen ze bewust maken door hen de boodschap mee te geven dat ze belangrijke actoren kunnen zijn om van het internet iets positiefs te maken. Dit kunnen ze in het bijzonder doen door online vriendelijk en respectvol te zijn en door hun eigen reputatie en die van de anderen te beschermen." 

De rol van de ouders blijkt essentieel te zijn. Zij moeten ervoor zorgen dat de jongeren de technologieën op een verantwoorde en respectvolle manier gebruiken. Opvoeders en leerkrachten van hun kant kunnen de jongeren helpen bij het ontwikkelen van een kritische geest om de strijd aan te gaan tegen valse informatie. Het thema van dit jaar: samen voor een beter internet. "Via de website togetherforabetterinternet.be kunnen jullie aan die challenge deelnemen door goede praktijken te delen. Concreet ontdekken jullie hoe jullie als ouders, leerkrachten of IT-professionals goede praktijken kunnen delen.

In België verenigt het Belgische consortium voor een beter internet instanties die actief zijn op het vlak van veiligheid en digitale preventie. De webiste betternet.be biedt ook tal van tools en tips aan.