Veilig Surfen : Sommige Bluetooth-toepassingen bespioneren je

In oktober gaven we al enkele tips om Bluetooth veilig te houden. En bij het gebruik van deze functie zijn we ook vaak op zoek naar tools om deze activiteit te vergemakkelijken. Daarom moeten we deze week de aandacht vestigen op enkele Bluetooth-toepassingen die worden aangeboden in de Google Play Store.

Veilig Surfen : Sommige Bluetooth-toepassingen bespioneren je

Het laboratorium Malwarebytes, dat gespecialiseerd is in antivirusbescherming, heeft er vier geïdentificeerd die verschillende diensten aanbieden zoals een automatische verbinding of een gegevensoverdracht van je smartphone naar de nieuwe die je net hebt gekocht.

Het probleem is dat de toepassing, eenmaal geïnstalleerd op je telefoon, schadelijke functies activeert zoals het verzamelen van je persoonlijke gegevens of, dankzij adware, je smartphone bestookt met reclame die kan verschijnen wanneer je een andere toepassing activeert of wanneer je naar je vergrendeld scherm kijkt.

Ze kunnen ook het openen van de Chrome-browser activeren. Daar ontdek je dan pornografische links of pagina's die je vragen om snel je applicaties bij te werken.

Als je hierop ingaat, moet je natuurlijk persoonlijke informatie of kredietkaartgegevens verstrekken om een betaling te voltooien, zodat je niet langer door deze reclame wordt overvallen.

Volgens het rapport is een van deze toepassingen, Bluetooth Auto Connect genaamd, geïnstalleerd op meer dan een miljoen smartphones.

Deze tools werden ontwikkeld door de genaamde Mobile Apps Group, die al eerder werd geïdentificeerd met betrekking tot deze schadelijke activiteit.

En het is de derde keer dat deze groep door een beveiligingsfirma is gesignaleerd voor het verspreiden van deze schadelijke toepassingen.

De bezorgdheid is dat de daders in het bijzonder aandacht hebben voor de programmering. Daardoor kan de Play Protect-functie van Google de ermee gepaard gaande veiligheidsrisico's niet detecteren.

We hebben de Android Play Store gecontroleerd en gelukkig zijn deze applicaties niet meer beschikbaar.

Als je ze echter geïnstalleerd hebt, kan je ze best verwijderen en geen tools van de Mobile Apps Group meer installeren.

  • Bluetooth Auto Connect
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi USB
  • Mobile transfer: smart switch
  • Bluetooth App Sender

 

Meer weten?