Veilig Surfen : Telewerk moet samengaan met preventie

Het aantal cyberaanvallen gaat in stijgende lijn maar niet alle KMO’s zijn ertegen gewapend. Preventie blijft dan ook de beste remedie.

De coronamaatregelen worden weliswaar wat soepeler, maar voor veel werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen blijft telewerken de norm. Voorzichtigheid is geboden, want de cyberaanvallen nemen almaar meer uiteenlopende vormen aan. Sommige gedragingen kunnen ze zelfs in de hand werken. “KMO’s zijn er niet altijd op voorbereid. Een werknemer kan via zijn eigen computer zonder het te weten hackers een handje helpen. De tendensen laten zien dat cybercriminelen focussen op het vergaren van informatie die ze ofwel doorverkopen aan concurrerende bedrijven, ofwel gebruiken om meer geloofwaardigheid te geven aan een bericht dat ze naar een werknemer sturen”, legt Olivier Bogaert uit.

Door een bericht te lezen of een bijlage te openen, zou de werknemer software kunnen installeren die de gegevens van het bedrijf versleutelt en losgeld eist om ze terug te krijgen. “Experts stellen vast dat de KMO’s zich vaak veilig wanen voor dit soort aanvallen of gegevensdiefstal, wat ook verklaart waarom er veel geen back-upsystemen voor hun gegevens hebben. Neem nu een advocatenkantoor waarvan één medewerker op kantoor aanwezig is, terwijl de anderen thuiswerken. De server raakt helemaal geblokkeerd en al hun dossiers zijn onherroepelijk verloren. Een situatie die kan leiden tot een compleet faillissement”, analyseert de commissaris van de Federal Computer Crime Unit.

Preventie voor alles

De veiligheid van de infrastructuur begint dus bij preventie. Enkele maatregelen: de verplichting voor personeelsleden om hun wachtwoorden minstens om de zes maanden te wijzigen. “Ze moeten ook software installeren die spam tegenhoudt of die de datastromen en inhouden voortdurend op malware controleert.” Ook een dagelijkse back-up op een drager die niet met het systeem verbonden is, wordt ten zeerste aanbevolen. Dit laat toe om alle gegevens te herstellen in geval van hacking.