Veilig Surfen : TikTok, een nieuwe tool voor hackers!

Aangezien TikTok erg populair is geworden, is het geen verrassing dat hackers er steeds vaker gebruik van maken om ons te misleiden. Het ESET-laboratorium heeft van deze trends een analyse gemaakt die we deze week met jullie delen.

Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Hackers profiteren van onze reactiviteit en gaan uiteraard welbekende methoden hanteren zoals phishing.Je ontvangt een sms of een e-mail van TikTok waarin je bijvoorbeeld een verificatiebadge krijgt aangeboden of meer mensen om je profiel te volgen.

Als dit profiel verband houdt met je beroepsactiviteit, ben je geïnteresseerd en klik je erop. Een officiële TikTok-pagina wordt in je browser geopend en je wordt gevraagd in te loggen door je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. De pagina is nep en de hackers nemen de controle over je account over. Zo kunnen ze voorkomen dat je toegang krijgt.

In dit geval bestaat een van hun technieken erin toepassingen te promoten waarvoor we normaal moeten betalen om ze te installeren. En dan stellen ze ons enkele sites voor die ze gratis aanbieden. Maar met deze toepassingen, die mogelijkerwijs door hackers zijn aangepast, kunnen je gegevens worden gestolen of kunnen er advertenties op je smartphone verschijnen.

Het is dus van groot belang voor deze situaties alert te zijn.

Een van de tips is om op je TikTok-account tweestapsvalidatie in te schakelen, wat hackers op afstand houdt. Zelfs als ze via hun software de resetcode kunnen zien die naar je telefoon is gestuurd, moeten ze ook toegang hebben tot je mailadres om die code te zien. Een beetje een tijdrovende klus gezien de korte levensduur ervan.

Vergeet ook niet dat TikTok nooit contact met je zal opnemen om je accountgegevens, wachtwoord of andere verificatiemiddelen te vragen. De activiteit van deze hackers is zo intens dat wij je vragen om je goed te informeren over de mensen of bedrijven die je per mail of via een bericht op de TikTok-app contacteren en je vragen om persoonlijke informatie mee te delen.

Aarzel niet om aan TikTok verdachte content te melden, zoals video's waarin een mooie deal wordt aangeboden.

 

Meer weten?