Veilig Surfen: Tips voor een snellere smartphone

Deze week geeft commissaris Bogaert enkele tips om je smartphone sneller te maken. Tijd voor de grote schoonmaak!

Werkt je smartphone soms tergend traag? Wil je plaats vrijmaken zonder je gegevens en je foto’s te verliezen? Commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit legt uit hoe: “Eerste tip: verwijder de applicaties die je slechts zeer zelden gebruikt. In de applicaties die je wil behouden, kun je bij de instellingen de gegevensopslag op je telefoon beperken”, aldus de commissaris in zijn rubriek Veilig Surfen.

Heb je een Android-smartphone, “dan kun je de 'Drive' gebruiken om een back-up te maken. Via de instellingen van je toestel ga je naar die van je applicaties. Daar kun je de 'Drive' koppelen aan de back-up van je contacten, maar ook van de gegevens in het geheugen van de telefoon of van de geïnstalleerde kaart.”

Back-up maken

In de instellingen van de applicatie Foto’s kun je toestemming geven om zowel foto’s die er al in staan als foto’s die er later bijkomen, in de Drive op te slaan. Om te controleren of de back-up gelukt is, log je via je computer in op het Google-account dat aan je smartphone is gekoppeld. Zo kan je zien wat er in de Drive is opgeslagen.

Ook iPhone-gebruikers kunnen een back-up maken via de dienst iCloud die in de instellingen te vinden is. “Je kunt de gegevens kiezen die je wil overzetten en die er, net zoals bij Android, ook in de toekomst zullen worden opgeslagen.”

Er zijn programma’s waarmee je de gegevens van je smartphone naar je pc kan kopiëren. Je kan het geheugen van de telefoon ook doorbladeren door hem gewoon op je pc aan te sluiten. Zo kun je de gegevens selecteren die je wil bewaren. “En zodra je de back-up gemaakt hebt, kun je het geheugen van je smartphone schoonmaken om hem weer op volle toeren te doen draaien”, besluit Olivier Bogaert.