Veilig Surfen : Videospelletjes en kinderen: grenzen afbakenen om veilig te spelen

Safer Internet Day, een jaarlijkse dag die op de eerste dinsdag van februari wordt gehouden, is een gelegenheid om jongeren bewust te maken van de gevaren van hun videospelletjes. Zelfs hackers zijn van de partij.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Videospelletjes maken deel uit van het dagelijkse leven van veel van onze kinderen. Uit de statistieken van ESET, een uitgever van computerbeveiligingsoplossingen, blijkt dat 68% van de kinderen van 6 tot 10 jaar en 79% van de kinderen van 11 tot 14 jaar deze elektronische spelletjes spelen. Die spelletjes zijn echter niet zonder gevaar. Een kort overzicht.

Videospelletjes zijn niet langer noodzakelijk een eenzame activiteit. Ze brengen spelers samen rond hetzelfde doel, waarbij ze moeten samenwerken of het tegen elkaar opnemen. In dat opzicht brengen ze relaties tussen spelers tot stand. Helaas is de virtuele wereld niet immuun voor intimidatie en pesterijen. Met name jongeren kunnen er ook het doelwit worden van 'roofdieren' die hen per bericht of mondeling via de microfoon contacteren. "Ze kunnen zich voordoen als lid van het team en proberen contact te leggen om vervolgens een ontmoeting erbuiten te proberen organiseren", verduidelijkt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit.

Daarnaast kunnen ook verslavingsproblemen ontstaan door overmatige blootstelling aan videospelletjes bij kinderen: slaap-, stemmings- of gedragsstoornissen. Evenzo, als je kind toegang heeft tot je kredietkaart, "kun je een plotse toename van je maandelijkse facturen zien omdat het is ingegaan op een aanbod van meer geavanceerde functies voor het spel waar het dol op is", waarschuwt de commissaris.

Tot slot is het goed om te weten dat mensen met slechte bedoelingen misbruik kunnen maken van deze online spelplatforms. Door jongeren bloot te stellen aan gevaarlijke of ongepaste inhoud, kunnen die hackers de controle over hun accounts overnemen. "Met deze techniek kunnen ze inbreken in de toestellen van spelers om malware te verbergen in schijnbaar legitieme software", aldus de commissaris. 

 

Preventie en bescherming

De hierboven geschetste gevaren mogen jongeren er echter niet van weerhouden hun favoriete onlinespel te spelen. Ouders moeten echter verschillende voorzorgsmaatregelen nemen om ze aan te pakken.

Enerzijds preventieve en educatieve maatregelen, door met de jonge generatie duidelijk te communiceren over de risico's van videospelletjes en door basisregels, zoals een beperking van de speelduur, vast te stellen. "Ze moeten ook uitleg krijgen over hoe ze een sterk paswoord moeten maken, ze moeten verzocht worden om de tweestapsverificatie te gebruiken en om de kredietkaartgegevens niet in hun account op te slaan", stelt Olivier Bogaert voor.

Anderzijds beschermende maatregelen, door ouderlijk toezicht te activeren om specifieke inhoud te blokkeren en de eerder vermelde beperking van de speeltijd vast te stellen. Het wordt ook aanbevolen om beveiligingssoftware te installeren om de computer of smartphone te beschermen tegen de genoemde binnendringing. 

En de commissaris besluit: "Aarzel ook niet om jongeren uit te nodigen om te stoppen met hun spel en terug gezinsactiviteiten te doen.

 

Meer weten?