Veilig Surfen: Voorkom dat je kind medeplichtig wordt aan oplichting!

Leen je bankrekening nooit uit, zelfs niet als je in ruil daarvoor een grote som geld wordt beloofd. Het principe van de 'geldezels' is bekend, maar maakt altijd slachtoffers. Pas op en praat erover!

Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, waarschuwt ons. Ze heeft een nieuwe en sterke stijging vastgesteld van een type bedrog waarbij bankkaarten worden uitgeleend met de belofte grote winsten op te strijken. Jongeren zijn het belangrijkste doelwit. "Concreet zullen de oplichters hen vragen hun bankkaart uit te lenen en hun pincode mee te delen. Met die informatie kunnen ze het van bedrog afkomstige geld op de rekening in kwestie overschrijven en het bedrag nadien aan een bankautomaat afhalen", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Om met hun doelwitten in contact te komen, maken de oplichters gebruik van sociale netwerken zoals Instagram, Snapchat of WhatsApp, maar ze benaderen de jongeren ook na schooltijd of op het openbaar vervoer. "Diegene die in de val trapt, wordt vaak overdonderd door de belofte van een financieel rendement. Maar de beloofde beloning zal hij nooit zien. En tegelijk is hij ook zijn bankkaart kwijt."

 

Ook een gerechtelijke vervolging

Bovendien bevindt het slachtoffer zich in een zwakke positie omdat de oplichters hem kunnen vragen het opnieuw te doen en hem kunnen bedreigen, zelfs fysiek. Maar door 'ezel' te spelen, loopt het ook het risico gerechtelijk te worden vervolgd. Door zijn rekening uit te lenen, heeft het slachtoffer immers deelgenomen aan het bedrog. Gaat het om een minderjarige, dan kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld.

Aarzel dus niet om met je kinderen over de beschreven situatie te praten. "Leg hen uit hoe ze moeten omgaan met personen die snel en gemakkelijk verdiend geld beloven. Ze moeten deze blokkeren en melden. Wijs hen er tot slot op dat ze nooit hun rekening of bankkaart mogen uitlenen of hun codes meedelen", waarschuwt de commissaris van de Federale Politie.

Meer info: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/snel-geld-verdienen-is-een-illusie