Veilig Surfen : Waarschuwing voor VPN-gerelateerde hackeractiviteit

We hebben je al eerder gewaarschuwd voor apps die op onze smartphone zijn geïnstalleerd en die software bevatten die informatie over ons kan verzamelen. En deze week delen we met jou een analyse van het beveiligingsbedrijf ESET. De onderzoekers hebben een campagne gericht tegen Android-gebruikers ontdekt die sinds begin 2022 actief is.

Photo de Privecstasy sur Unsplash

Meer bepaald stelen de hackers achter deze campagne de identiteit van officiële instanties die ons een VPN-dienst aanbieden. Een tool die velen van ons willen installeren omdat deze ons in staat stelt de veiligheid van onze verbindingen te versterken.

Om discreet te blijven, maken de hackers geen gebruik van de Play Store maar wel van de naam van organisaties die actief zijn in de beveiligingssector, zoals SecureVPN.

Zij zullen een valse website creëren en online zetten onder deze naam en ons applicaties aanbieden waarmee we onze telefoon beter kunnen beveiligen.

Om ons te laten reageren, zullen ze sociale netwerken gebruiken om ze te promoten. Wanneer ze de website bezoeken en die gratis apps ontdekken, zullen veel gebruikers niet aarzelen om ze te installeren.

Het probleem is dat zodra de app actief is op de smartphone, deze onze contactenlijst, onze sms-berichten, onze belgeschiedenis maar ook alle uitgewisselde berichten via WhatsApp, Messenger, Signal, Viber of Telegram bemachtigt.

Daarnaast verschaft de software zich ook toegang tot informatie zoals de lijst van geïnstalleerde applicaties of de lijst van bestanden die extern zijn opgeslagen.  De software kan ook toegang krijgen tot de exacte locatie of tot alle gegevens van onze smartphone, zoals die met betrekking tot onze internetverbinding, IP-adressen of simkaartinformatie.

En dus, zodra ze al deze informatie hebben, kunnen de hackers achter deze tool aanvallen uitvoeren. En dit kan betrekking hebben op de servers van officiële instanties of zelfs de server van onze werkgever.

Het is daarom uiterst belangrijk om informatie in te winnen voordat je erop ingaat om te voorkomen dat onze smartphone een handlanger van de hackers wordt.

 

Meer weten? 

  •