Veilig Surfen : Wat als hackers je bespioneren via bluetooth?

We praten er regelmatig over omdat de smartphone onze dagelijkse tool is geworden. En je hebt zeker al opgemerkt dat wanneer je te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk gaat, veel gebruikers een koptelefoon of oortjes dragen om een gesprek te voeren of naar hun favoriete muziek te luisteren. Om ze te gebruiken, moeten ze uiteraard bluetooth hebben ingeschakeld, wat deze draadloze verbinding mogelijk maakt.

Veilig Surfen : Wat als hackers je bespioneren via bluetooth?

We kunnen deze tool ook gebruiken om onze telefoon in onze auto aan te sluiten of als we bv. een Chromecast hebben om onze foto's of video's op onze tv te bekijken.

Maar we moeten je er deze week voor waarschuwen dat cybercriminelen deze functie kunnen gebruiken om informatie te verzamelen, zoals onze logins en wachtwoorden, of onze identiteit via informatie die we bv. bij een onlineaankoop verstrekken.

Naar aanleiding van deze situatie heeft Google trouwens onlangs meegedeeld dat de teams die belast zijn met de veiligheid bezig zijn met de ontwikkeling van een tool die toelaat trackers op te sporen om deze spionage te beperken.

We hebben de gelegenheid gehad om je te waarschuwen voor AirTags die Apple ons aanbiedt. Het bedrijf is zich erg bewust van de genoemde risico's en werkt ook aan het versterken van de veiligheid van deze tool om te voorkomen dat hij wordt gebruikt om ons te bespioneren.

En natuurlijk moeten we waakzaam blijven voor de veiligheid van onze smartphone.

Ons eerste advies is om bluetooth uit te schakelen als je het niet nodig hebt. Als je naar het startscherm van je smartphone gaat, schuif je je vinger naar beneden en krijg je toegang tot de snelkoppelingen.

Naast de verhoogde veiligheid geef je je batterij ook een langere autonomie.

Een andere tip is om zo vaak mogelijk de updates van het systeem te controleren.

Het bedrijf dat jouw smartphone heeft gemaakt, biedt die regelmatig aan, maar helaas hebben velen van ons niet de reflex om dat te controleren.

Ga, naast deze tip, ook zeker eens naar de instellingen van je telefoon om meldingen over deze updates in te schakelen.

 

 

Meer weten?