Veilig Surfen: Wat kun je doen tegen storende pop-upvensters?

Commissaris Olivier Bogaert heeft het deze week over vervelende pop-ups en reikt een oplossing aan om ze een halt toe te roepen. 

Tijdens het surfen duiken er vaak ongewenste pop-upvensters en reclamebanners op, gegenereerd door zgn. adware of advertentiesoftware. Dit soort programma’s zijn in principe niet gevaarlijk voor je computer, maar verzamelen wel een heleboel persoonlijke informatie. “Ze observeren je surfgedrag en houden je interesses bij om je dan passende reclameadvertenties voor te schotelen. Bovendien kunnen ze ook gegevens verzamelen zoals een e-mailadres”, vertelt commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. 

In zijn rubriek ‘Veilig Surfen’ roept hij op tot voorzichtigheid. “Sommige worden tijdens het surfen geïnstalleerd omdat je op een link klikte die je uitnodigde een foto of video te bekijken. Andere kunnen samen met authentieke programma's worden geïnstalleerd en bieden bijvoorbeeld gepersonaliseerde navigatiebalken aan of tools die de prestaties van je computer bevorderen.” Afgezien van de visuele hinder maken ze je computer ook trager. 

Een tool om je te helpen 

Gelukkig bestaan er remedies. Zo is er de gratis oplossing van IT-beveiligingsspecialist G-DATA. “Het gaat om een kleine tool voor Windows die meteen na het downloaden bruikbaar is. Je hoeft dus niets te installeren. 

Hij kan momenteel 14 malwarefamilies opsporen en laat jou beslissen of je ze wil verwijderen”, aldus Olivier Bogaert. 

De tool is compatibel met de meeste antivirusprogramma’s en wordt regelmatig bijgewerkt:

https://secure.gd/dl-gdcleanup