Veilig Surfen : Wees op je hoede als je Windows 11 installeert !

Microsoft biedt momenteel een nieuwe versie aan van zijn besturingssysteem: Windows 11. Wees op je hoede als je deze versie wil installeren! Hackers maken hier misbruik van ...

Veilig Surfen : Wees op je hoede als je Windows 11 installeert !

Je hebt misschien al gehoord van Windows 11, de nieuwe versie van het Microsoft-besturingssysteem. Hackers weten er alles van! Ze maken misbruik van de nieuwsgierigheid en het ongeduld van de gebruikers om malware te verspreiden! Check daarom de site waarop je het besturingssysteem downloadt. "Als je de tijd neemt om de informatie en met name de licentie door te nemen, zou je kunnen merken dat binnen dit systeem ook andere door sponsors aangeboden programma's actief zijn. Dit druist volledig in tegen de officiële werkwijze van Microsoft", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Federale Politie.

Die programma's zullen de installatie van malware mogelijk maken. Volgens het beveiligingsbedrijf Kaspersky gaat het vaak om zogenaamde downloaders. "Zodra ze actief zijn, zullen ze de hackers helpen om zeer discreet andere programma's te installeren, zoals adware. Dit is een vorm van malware die reclameboodschappen op je scherm doet verschijnen zodat hackers zich kunnen verrijken. Ze kunnen echter ook een Trojaans paard installeren en activeren dat al je activiteiten volgt. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld je gebruikersnamen en wachtwoorden bemachtigen."

 

Vermijd niet-officiële sites!

Momenteel zijn verschillende versies van het systeem in omloop. Vermijd dus downloadsites die niet van Microsoft zijn! "Momenteel is deze nieuwe versie van Windows enkel bestemd voor nieuwe computers. Microsoft preciseerde echter dat je in de komende maanden voorstellen voor updates zal krijgen. Vóór installatie is het dus belangrijk na te gaan of je computer compatibel is met dit nieuwe systeem", besluit Olivier Bogaert.