Veilig Surfen : Wees voorzichtig met je wachtwoord!

Nu donderdag is het World Password Day. Een mooie gelegenheid om je aan een paar belangrijke zaken over dit thema te herinneren.

Surfons Tranquille : Attention à votre mot de passe !

Sommige mensen kiezen nog steeds voor 'te gemakkelijke' wachtwoorden. Uit een recente studie blijkt dat we in de Belgische top 10 nog steeds ‘123456’, ‘azerty’ of zelfs ‘Anderlecht’ en ‘Standard’ vinden. "Helaas hebben dit soort wachtwoorden geen enkele kans om de middelen die hackers zullen gebruiken het hoofd te bieden", waarschuwt commissaris Bogaert, onze expert cyberveiligheid ons.

Hij gaat in op de resultaten van een test, uitgevoerd door de firma Hive Systems, waarbij de tijd werd gemeten die nodig is om een wachtwoord te achterhalen. "Als het slechts 8 tekens telt en zelfs als het hoofdletters en kleine letters bevat met cijfers en speciale tekens, zal het voor hackers die een grafische kaart gaan gebruiken, slechts 5 uur duren om het te vinden. En als ze bijvoorbeeld 8 van zulke kaarten gebruiken, zal je wachtwoord in 39 minuten achterhaald zijn", vertelt Olivier Bogaert ons. Deze grafische kaarten zijn verkrijgbaar op onlineverkoopsites, bijvoorbeeld om de weergave en uitvoeringssnelheid van videospelletjes te verbeteren ...

Hoe kan je je wachtwoord beveiligen?

Uit de studie blijkt dat de veiligheid van ons wachtwoord gegarandeerd is vanaf 11 tekens. De experts bevelen zelfs 16 tekens aan. "In dat geval zal de hacker geduld moeten hebben, want het zal 92 miljard jaar duren voordat hij door zijn aanval je wachtwoord heeft achterhaald."

Zoals we je al hebben gezegd, raden we je aan de eerste letter van elk woord van een zin te gebruiken en gebruik te maken van een wachtwoordbeheerder. "In dat geval moet je alleen de toegangscode onthouden en kan je de parameters zo instellen dat de gebruikte wachtwoorden minstens 20 tekens bevatten."