Veilig surfen : Wees voorzichtig met leningaanbiedingen online!

Door de vele crisissen die we momenteel meemaken, worden veel burgers helaas geconfronteerd met een daling van hun koopkracht. Sommige oplichters liggen op de loer op internet en profiteren van deze ongunstige economische situatie om financiële leningen aan te bieden tegen zeer gunstige tarieven. Voorzichtigheid is geboden!

Photo by rupixen.com on Unsplash

Zoals iedereen die vertrouwd is met internet of sociale media weet, is het niet langer ongebruikelijk om op het web aanbiedingen van financiële leningen tegen te komen. Mensen met financiële problemen kunnen zo in de verleiding komen om op deze aanbiedingen in te gaan of het gevoel hebben niets te verliezen te hebben door wat meer informatie te vragen.   

 "En daar dreigen ze natuurlijk in de val te lopen!", waarschuwt Olivier Bogaert, commissaris van de Computer Crime Unit. "De oplichter, die via het in de advertentie gepubliceerde e-mailadres wordt gecontacteerd, legt zijn slachtoffer vervolgens uit dat het een dossier moet openen waarmee hij het bedrag van de terugbetaling kan berekenen naargelang de lening die het wil aangaan. Daarbij belooft hij het slachtoffer dat hun uitwisselingen vertrouwelijk blijven."  

 "Er wordt dan meestal een formulier naar het slachtoffer gestuurd, met de vraag zijn persoonlijke gegevens te verstrekken. Het slachtoffer ontvangt vervolgens een contract dat moet worden ondertekend en teruggestuurd nadat het is gescand. De oplichter neemt dan opnieuw contact op met het slachtoffer om uit te leggen dat er administratiekosten in rekening worden gebracht en vraagt om de betaling ervan bijvoorbeeld via een Paypal-rekening te laten verlopen. Maar wat het slachtoffer niet weet, is dat de rekening waarover de oplichter de controle heeft gekregen, aan een ander slachtoffer toebehoorde."  

Om dit soort oplichting tegen te gaan, geeft commissaris Bogaert enkele tips: "Allereerst moet een profiel met weinig persoonlijke afbeeldingen en een account dat recent is aangemaakt je alarmeren. Pas ook op als de berichten op de account in kwestie allemaal verband houden met financiële leningen en als de houder lid is van verschillende groepen waarin hij of zij steeds hetzelfde bericht plaatst. Wees ten slotte op je hoede als het e-mailadres dat als contactadres wordt gebruikt altijd Outlook, Yahoo of Gmail is, omdat een bekende financiële instelling hiermee niet wordt geïdentificeerd."  

Vermijd in het algemeen altijd je persoonlijke gegevens bekend te maken, geld voor te schieten of kopieën van je identiteitsdocumenten of facturen te versturen. Aarzel ten slotte niet om verdachte pagina's of berichten te melden via de procedure die de beheerder van je sociale netwerk daarvoor ter beschikking stelt.