Veilig Surfen : Werelddag voor een veiliger internet

Op dinsdag 9 februari is het Safer Internet Day. Deze dag staat in het teken van een veiliger internet, in het bijzonder door bewustmaking van de jonge generatie.

Naar aanleiding van deze 18e editie van Safer Internet Day zetten meer dan 110 landen zich in om van het internet een gebruiksvriendelijke en veilige tool te maken. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om de jonge generatie aan te sporen tot een veiliger gebruik van de digitale omgeving. Maar ook de volwassenen worden niet vergeten. "In ons land leidt Child Focus de campagne. Dit jaar zijn de thema's fake news, sexting en de rol die de ouders kunnen spelen op het vlak van preventie. Daarnaast komt digitale inclusie (of e-inclusie) aan bod, een proces om de digitale wereld voor iedereen toegankelijk te maken en de nodige vaardigheden bij te brengen", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

 

Tal van acties

Tijdens de gezondheidscrisis duiken overal valse informatie en complottheorieën op. Een ander probleem is het thuiswerk en de negatieve gevolgen ervan. "Om in contact te blijven met hun vrienden, maken jongeren massaal gebruik van Snapchat en TikTok. Hierdoor is ook het cyberpesten toegenomen, vooral de feiten van sexting die gepaard gaan met beledigingen en spot bij het delen van seksuele content."

Alle aangeboden projecten en activiteiten in het kader van deze dag zijn te vinden op saferinternetday.be. Op deze site kan je ook de activiteiten inschrijven die je wil organiseren, in je school bijvoorbeeld, en je vindt er heel wat suggesties.

 

Meer informatie op saferinternetday.be