Veilig Surfen: Werkt je mailbox niet goed meer? Opgelet!

De rubriek Veilig Surfen is terug met een terugkerend thema dat evenwel de grootste aandacht vereist: phishing.

Je hebt misschien al eens meegemaakt dat je dagenlang geen mails meer krijgt terwijl je op antwoorden wachtte. Zo'n situatie moet je argwaan opwekken... Om dit te illustreren, doet commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit ons uit de doeken wat Virginie is overkomen. Ze kreeg met dit probleem te maken en contacteerde een vriend die in de informaticasector werkt. "Hij ontdekt dat de map 'Archief' zeer recente mails bevat die in feite in de inbox zouden moeten zitten. Wanneer hij de instellingen van het programma overloopt, ontdekt hij in de rubriek 'Regels en waarschuwingen', waarmee de gebruiker binnenkomende mails in specifieke mappen kan klasseren, een regel die stelt dat de berichten automatisch in de map 'Archief' moeten worden opgeslagen. Bovendien moeten ze naar een extern e-mailadres worden doorgestuurd. " Virginie is het slachtoffer van phishing geworden!

Door een bijlage te openen of op een link te klikken, heeft ze die regel geïnstalleerd in haar mailprogramma. "Dat betekent dat de hackers, van wie die valstrik afkomstig is, een kopie hebben gekregen van alle mails die naar Virginie werden verstuurd. Door kennis te nemen van de onderwerpen van die mails en zo over heel wat informatie te beschikken, konden ze contact opnemen met personen die te maken hebben met Virginie, door zich voor te doen als haar en nadat ze een nieuw e-mailadres in haar naam hadden aangemaakt. De geadresseerden hebben het niet opgemerkt omdat de naam in voornaam in hun inbox verschijnen...", legt de commissaris in zijn rubriek Veilig Surfen uit.

Test uw kennis

De contactpersonen van Virginie bevestigen dat ze mails gekregen hebben waarin hun geld werd gevraagd naar aanleiding van een situatie die ze in andere mails had beschreven. Gelukkig zijn ze niet in de val gelopen.

Deze situatie toont nogmaals aan dat je voorzichtig moet zijn en dat hackers zeer vindingrijk zijn.

Als je je kennis over phishing wil testen, surf dan naar: https://www.safeonweb.be/nl/quiz/phishingtest.