Veilig Surfen: Wordt geen medeplichtige van illegale activiteiten!

Deze week waarschuwt Europol ervoor dat sommige personen medeplichtig zijn aan misdrijven omdat criminelen hen gebruiken om in het bezit te komen van het geld dat gelinkt is aan hun activiteiten. 

Van september tot november 2019 liep een actie in 30 Europese landen. Die leidde tot de identificatie van 3833 geldezels of money mules, de bijnaam die we geven aan diegenen die in de val zijn gelopen. 

Bijvoorbeeld: je hebt een profiel op een sociaal netwerk en bevestigt vriendschapsverzoeken die je hebt ontvangen. 

Een van die nieuwe vrienden begint met je te chatten. Hij legt uit dat hij in Zwitserland voor een organisatie werkt die arme mensen in EU-landen helpt door hun medische kosten te vergoeden dankzij giften. 

Hij zegt ook dat heel wat personen vanuit België aan dit project zouden willen deelnemen, maar de oprichting van een gelijkaardige organisatie in ons land zou voor zijn organisatie grote kosten met zich meebrengen. 

Daarom vraagt hij je of je een bankrekening zou willen openen waarop de Belgische schenkers geld kunnen storten. Dat geld zou je dan kunnen overschrijven naar de rekening van de Zwitserse organisatie. 

Zijn uitleg is overtuigend en dit project ligt je na aan het hart ... dus ga je in op zijn verzoek. 

Een andere techniek speelt in op je amoureuze gevoelens. Al snel vraagt je nieuwe vriendin of die charmante man om je in levende lijve te kunnen ontmoeten. 

Omdat hij/zij in het buitenland en buiten de eurozone woont, wil hij/zij je geld opsturen om de kosten ter plaatse te dekken.  

Nadat je het geld hebt ontvangen, vraagt de persoon je het over te schrijven naar een rekening die hij/zij in Frankrijk heeft geopend. 

Er zijn natuurlijk nog andere mogelijke scenario's, maar de criminelen hebben steeds hetzelfde doel voor ogen. Ze willen via je bankrekening hun crimineel geld witwassen. 

Het probleem is dat de wet in eerste instantie diegene viseert die in de val loopt. Hij/zij zal als mededader of medeplichtige aan het witwassen worden beschouwd en kan dus worden vervolgd. 

We raden dan ook aan om uiterst voorzichtig te zijn als je een dergelijk verzoek krijgt.