Veilig Surfen : Zoekmachines, een nieuwe tool voor cybercriminelen

Naast de klassieke technieken zoals het sturen van een sms of een mail naar hun mogelijke slachtoffers in de hoop dat ze snel toehappen, maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van zoekmachines om hun misdrijven te plegen. Commissaris Bogaert (FCCU) doet hun methode uit de doeken.

Photo by Firmbee.com on Unsplash

Heel wat websites die er echt uitzien, kunnen in werkelijkheid ontworpen zijn door hackers voor oplichtingsdoeleinden.

"Je wil bijvoorbeeld een nieuwe telefoon kopen. Je maakt daarvoor gebruik van Google die je verschillende sites toont. Door op een van de voorgestelde links te klikken, loop je het risico op een valse site terecht te komen die cybercriminelen onlangs online hebben geplaatst. Zij kunnen vervolgens je persoonlijke gegevens ontfutselen", legt Olivier Bogaert uit.

Cybercriminelen hebben het vooral gemunt op banksites. "Het wordt daarom ten stelligste afgeraden de site van jouw bank op te zoeken via een zoekmachine. Je zou dan weleens in dezelfde val kunnen lopen. Door op een identieke homepage terecht te komen als de homepage die je normalerwijze te zien krijgt, zal je jouw bankgegevens geven, net als de bevestigingscode om je betaling af te ronden. Daardoor zullen de hackers toegang hebben tot die rekening", waarschuwt de commissaris.

Om dergelijke situaties te vermijden, zal het Centrum voor Cybersecurity België, partner van de banksector, contact opnemen met de beheerders van de zoekmachines wanneer het een waarschuwing ontvangt. Het zal hun vervolgens vragen de links naar die frauduleuze sites te verwijderen en hen verzoeken de telefoonnummers zonder link met de betrokken bank onzichtbaar te maken.

"Omdat hackers echter nog steeds zeer actief zijn, kunnen ze een nieuwe site met een ander telefoonnummer voorstellen", waarschuwt Olivier Bogaert.

Wees dus extra waakzaam als je op een site terechtkomt na op een door je zoekmachine voorgestelde link te hebben geklikt, vooral als het om een banksite gaat. Controleer of het adres bovenaan de pagina wel degelijk dat van je bank is. 

De beste oplossing is echter om geen zoekmachine te gebruiken. Je kan het best je browser openen en er rechtstreeks het adres van de website van je bank ingeven. Je kan het adres vervolgens toevoegen aan je favorieten, wat je toekomstige toegang vergemakkelijkt en je tegen die oplichtingspogingen beschermt.