Vijf innovatieve experts die fier zijn op hun werk

Zoals elke maand zet de Directie van de communicatie collega's in de kijker die graag willen laten zien hoe fier ze zijn dat ze bij de politie werken. In april is het opnieuw de beurt aan de Algemene directie van de Federale Gerechtelijke Politie (DGJ) met vijf experts die gepassioneerd zijn door innovatie: David, Bart, Elora, Anouchka en Héloïse. Ze zijn allemaal fier dat ze vandaag de politie van morgen creëren, geïnspireerd door de behoeften v

DGJ - Cinq experts innovants et fiers de l’être
Van links naar rechts: Héloïse, Elora, David, Anouchka en Bart.

De technologieën vormen een grote uitdaging voor de Federale Politie die de samenleving en in het bijzonder innovatieve criminele praktijken een stap voor moet blijven. Innovatie is hardware, software en mensen, en vereist zowel de opleiding van het huidige personeel als de aanwerving van hooggespecialiseerde profielen. "Bij de Federale Gerechtelijke Politie werken zo'n 200 collega's aan het innovatieproces. Ze zijn betrokken bij projecten rond cryptocurrency's, internetrecherche, decryptie en Open Source Intelligence", vertelt hoofdcommissaris David Jaroszewski, adviseur 'Innovatie en digitale transformatie' bij de Algemene directie van DGJ.

Na 11 jaar aan het hoofd van de IT-afdeling binnen de Directie van de telematica (nu Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen), ging 'Jaro' aan de slag bij de afdeling Research & Development van de Speciale Eenheden voordat hij 8 jaar geleden mobiliteit maakte naar DGJ. "Ik heb technologie voor iedereen gekend en daarna vertrouwelijke technologie. 

David Jaroszewski.
David Jaroszewski.

Het idee was om een visie op innovatie te creëren voor DGJ. Ik ben blij dat ik, in samenwerking met de financiële expert, miljoenen euro's aan Europese subsidies kon verkrijgen om bepaalde projecten te versnellen en uit te rollen. En onze kracht is dat we een groot netwerk van collega's konden uitbouwen die in volledige transparantie werken. Ze tonen dat je met passie, nadenken en innovatie prachtige dingen kunt ontwikkelen, ook binnen een beperkt tijdsbestek en budget!"

'Jaro' is ook een fervent voorstander van het delen van kennis en middelen met externe partners zoals universiteiten. Het BPA-project, een artificiële intelligentietool om bloedsporen op plaatsen delict te analyseren, is hiervan een mooi voorbeeld. "Nog niet zo lang geleden, vóór 2D, werkten we nog met draad die we spanden om de impactzones in geval van overlijden te bepalen. Hier hebben we in slechts enkele maanden tijd een 3D-tool ontworpen in samenwerking met KU Leuven. Een uniek en waardevol softwareprogramma voor onze onderzoeken!"

 

Bart: “Metaverse en crypto: mijn passies” 

Eerste inspecteur Bart De Vlaminck startte eind 2005 bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU). Sinds 2012 doet hij onderzoek naar crypto’s en bitcoins. “Nu ligt mijn focus vooral op de Web-3 Metaverse, een heel interessant thema. Web-3 is de laatste en gedecentraliseerde versie van het internet dat met oplossingen komt in de vorm van AI, crypto, NFT’s (Non-Fungible Token) en de Metaverse: een verzameling van virtuele werelden waarin gebruikers kunnen winkelen, reizen, gamen … Een voorbeeld is het populaire spel Fortnite of nog Decentraland, waar je virtuele stukken grond kan kopen die als NFT zijn opgeslagen. Die NFT’s heb je ook nodig om bijvoorbeeld voor je avatar een nieuwe zonnebril of kledij te kopen.”

Bart wil zijn passies, Metaverse en crypto, volledig doorgronden en volgt alle evoluties op, ook in zijn vrije tijd. “Deze materies diepgaand onderzoeken en internationaal samenwerken door mijn kennis naar buiten te brengen door het geven van presentaties of opleidingen aan collega’s in binnen- en buitenland, daar ben ik trots op. Ik ben van plan om hier aan de slag te blijven, want momenteel is mijn werk voor een groot deel mijn passie.”

 

Premier inspecteur Bart De Vlaminck
Eerste inspecteur Bart De Vlaminck 
Elora Fernandes

Elora: "Ik draag mijn steentje bij"

Elora Fernandes startte twee jaar geleden bij de FGP van Charleroi als Criminal Intelligence Specialist (CIS). Onder ‘Intelligence’ verstaan we het relevante gebruik van informatie. Via verschillende processen en tools tracht ze het werk van de onderzoekers te verrijken met betrekking tot de grote hoeveelheden beschikbare gegevens die niet gemakkelijk of weinig worden benut. Als Intelligence Manager is ze ook verantwoordelijk voor de coördinatie en opvolging van de processen om nuttige informatie te vergaren, verwerken en analyseren. 

Elora is bovendien copiloot van het project Innovatie van DGJ over IoT, een project geleid door de FGP's van Charleroi en Luxemburg. Het doel is een catalogus op te stellen van de aangesloten apparaten die politiemensen tijdens een huiszoeking kunnen aantreffen en onze collega’s uit te leggen welke info ze eruit kunnen halen. "Het is misschien wel het project waar ik op dit moment het meest trots op ben. De verschillende rollen die ik vervul zijn echter allemaal verrijkend, want ze doen me samenwerken met tal van diensten. Wat al deze rollen gemeen hebben, is dat ze ondersteuning bieden bij het onderzoekswerk waardoor ik, op mijn niveau en zonder een operationele rol te spelen, mijn steentje kan bijdragen."

 

Anouchka: "Als OSINT-experts delen we alles!"

Anouchka startte in 2015 bij de Federale Politie en meer bepaald bij de SICAD AIK van Brussel. Ze was er een van de pioniers bij de lancering van Real Time Intelligence Brussel, een mix tussen informatie bewaard in de AIK's en directe communicatie geleverd door de CIC's. Ze heeft geleerd om snel alle relevante informatie te vinden, zowel in politieprogramma's als daarbuiten, zoals op internet en sociale media. Hierdoor kon ze in 2022 aan de slag bij de FGPBru RCCU als OSINT-specialiste (Open Source Intelligence) waar ze eindelijk onderzoek, ondersteuning en recherche aan elkaar kon koppelen." 
Vandaag is OSINT een volwaardige directie, DR5 data & analyse management, nog steeds gespecialiseerd in internetrecherche, maar ook in crypto en data-analyse (telefoon, pc ...) met tal van projecten in uitvoering.

Wat vindt Anouchka het leukste aan haar beroep? De diversiteit van de opdrachten! "De ene dag moet ik een vermiste minderjarige opsporen, de volgende dag het familienetwerk van een drugshandelaar. Een andere dag moet ik het vermogen van een bedrijfsleidster blootleggen om haar levensstandaard aan te tonen. Nog een andere dag moet ik de plek terugvinden waar een foto is genomen of bepalen hoe laat het was aan de hand van de stand van de zon. En daarnaast school ik me ook regelmatig bij in nieuwe technieken en programma's." 

 

Anouchka
Anouchka
Héloïse Baudhuin
Héloïse Baudhuin

Héloïse: "Dankzij mijn werk als datawetenschapper kan ik een verschil maken"

Héloïse Baudhuin startte begin 2023 bij DGJ als consultant. Ze werkt er als datawetenschapper. Haar rol is het creëren van analysetools voor grote hoeveelheden gegevens (audio, documenten, foto's …) en het extraheren of toevoegen van nuttige informatie, met name via artificiële intelligentie. Het kan bijvoorbeeld gaan om het extraheren van tekst uit een foto of het toevoegen van een automatische vertaling aan een tekst. "Wat me het meest fier maakt, is dat ik de kans krijg om echt een verschil te maken in het leven van burgers en voor de veiligheid van mijn land."